Korisničko iskustvo

Šta podrazumeva i zbog čega je važno za svaki sajt

Korisničko iskustvo je jedan od najvažnijih faktora koji određuju uspeh svakog sajta. Sajt sa lošim korisničkim iskustvom, ne samo da ima loš učinak, nego i dugoročno može da našteti samom brendu ili biznisu koji predstavlja.

Korisničko iskustvo je nešto što se često zanemaruje, iako nam statistika pokazuje da se više od 88% korisnika nikada ne vrati na sajt na kom su imali loše iskustvo.

Hajde zato da mu u ovom prilogu damo prostor i pažnju koju zaslužuje.

Šta je korisničko iskustvo?

Definicija sa Vikipedije:

Korisničko iskustvo podrazumeva ponašanje neke osobe, njene stavove i emocije u vezi sa korišćenjem određenog proizvoda, sistema ili usluge.

Prema definiciji ISO, korisničko iskustvo obuhvata sve emocije korisnika, verovanja, preferencije, percepciju, fizičke i psihičke odgovore, ponašanja i dostignuća koji se javljaju pre, za vreme i posle upotrebe. ISO takođe navodi tri faktora su koji uticajni za korisničko iskustvo: sistem, korisnik i kontekst korišćenja.

Ako sajt ima “lošu” informacionu arhitekturu i korisnik ima težak put pronalaženja onoga što traži, onda korisnik neće imati delotvornu, efikasnu i zadovoljavajuću pretragu.

Korisničko iskustvo u web dizajnu

Kada je web dizajn u pitanju, korisničko iskustvo se odnosi na skup ponašanja korisnika tokom interakcije sa jednim sajtom.

Ono podrazumeva utiske korisnika o tom sajtu na osnovu toga koliko ga je lako i prijatno koristiti, kao i koliko vremena mu je bilo potrebno da dođe do informacija ili obavi bilo koju drugu radnju zbog koje je posetio sajt.

U radu sa klijentima, najčešće sam viđala sledeće greške u razmišljanju:

1) Smatraju da će “poseban” dizajn sajta, a ne sadržaj ili ponuda, da im donesu konverzije, pa im je glavni fokus na tome da “ne budu kao drugi”.

Međutim, raspored osnovnih elemenata na većini sajtova je s dobrim razlogom isti. Bilo bi malo bezveze da glavni meni (navigaciju) sakrijemo u plutajuće dugme i postavimo na sredinu ekrana.

Korisniku neće biti zanimljivije ako istog trenutka ne ugleda element koji očekuje (u ovom primeru – navigaciju). Jedino što se na taj način postiže je prekidanje ionako tanane koncentracije koju ima za sadržaj tog sajta.

Prilikom svake izrade sajta moramo biti svesni da živimo u vreme potpuno rasute pažnje i da nam je zadatak korisniku što je moguće više da olakšamo da dobije ono po šta je došao.

2) Druga greška koju često viđam kod klijenata je što izradi sajta ne pristupaju iz perspektive korisnika.

Bilo da ste web dizajner ili vlasnik sajta, važno je da uvek imate svest o tome da niko ne poznaje taj sajt kao vi. Korisniku nije poznata struktura i ne može istom brzinom da dođe do bilo koje strane kao vi.

Ovde je odgovornost svakako na web dizajneru, zato je važno da aktivno učestvuje u izradi sajta, a ne samo da ga sastavi na osnovu smernica klijenta.

Zbog čega je korisničko iskustvo važno?

Korisničko iskustvo u web dizajnu je važno zato što značajno utiče na procenat konverzije.

Faktori koji često direktno utiču na to koliko se ponuda čini zanimljivom korisniku i kakve su šanse da kupi su: kako web sajt izgleda i funkcioniše.

(Ovo svakako ne znači da dobar dizajn može da kompenzuje lošu ponudu)

Evo nekoliko podataka koji ističu važnost stvaranja pozitivnog korisničkog iskustva:

 • Studije procenjuju da više od 55% posetilaca provede manje od 15 sekundi na nekom web sajtu. Najbolje prakse preporučuju fokusiranje na privlačenje pažnje korisnika za 59 sekundi ili manje;
 • Otprilike 40% ljudi napušta sajtove koji se sporo učitavaju;
 • Studije pokazuju da 94% korisnika nema poverenje u web sajt zbog njegovog dizajna;
 • Laka navigacija i originalan, zanimljiv i kvalitetan sadržaj su dva najvažnija faktora koji utiču na to koliko dugo korisnik provede na sajtu.

Deset načina na koje možete da unapredite korisničko iskustvo

Bilo da ste web dizajner ili vlasnik sajta, sledećih deset saveta može da vam pomogne da unapredite korisničko iskustvo na sajtu na kom radite.

1. Jasno definišite korisnika

Važno je da dobro poznajete ciljnu grupu za koju se kreira sajt. Sajtovi koje posećuju žene 50+ i gejmeri izgledaće potpuno drugačije.

Zato je pre izrade važno da imate odgovore na sledeća pitanja:

 • Koje su demografske karakteristike budućih korisnika?
  Devojke od 18 do 25 godina, muškarce i žene preko 55, studente, profesionalce, roditelje, vlasnike pasa?
 • Kakva su im interesovanja?
  Gejmeri, volonteri, ljubitelji mode, gurmani, muzičari, putnici?
 • Koje proizvode, aplikacije ili usluge već koriste?

Sa ovakvim informacijama na umu, biće vam lakše da osmislite dobro korisničko iskustvo.

2. Jednostavnost je ključna

Meni su bile potrebne godine da razumem ovu činjenicu. Ranije, dok sam istraživala i tražila inspiraciju, najviše sam se zadržavala i divila sajtovima sa neobičnim navigacijama, dinamikom kojom se sekcije i elementi na stranama pojavljuju i blagom neizvesnošću šta će naredno da se desi na strani i gde ću da završim.

Kasnije mi je postalo jasno da su takvi sajtovi kreirani za vrlo specifične i male grupe ljudi, jer kod većine korisnika stvaraju blagu anksioznost.

Važno je da imate u vidu da korisnici (ciljna grupa pogotovo) ne dolaze na jedan sajt da bi se divili neobičnosti kojom se sekcije smenjuju, već da bi dobili ono po šta su došli. Na vlasniku sajta i web dizajneru je da im to omoguće kroz pozitivno korisničko iskustvo.

U web dizajnu, jednostavnost pre svega podrazumeva odsustvo nepotrebnih elemenata.

Kako bi dobili ono po šta su došli, korisnici “skeniraju” sadržaj sajta. Ukoliko korišćenje tog sajta prepoznaju kao izazov, neće dugo da se zadrže.

Jednostavnost, u najkraćem, podrazumeva:

 • jasan i “čist” layout;
 • jednu kolor šemu na celom sajtu;
 • dva do tri različita fonta;
 • puno belog prostora.

3. Ostavljajte puno praznog prostora

Uglavnom kod početnika viđam male margine između sekcija i nedovoljno prostora između elemenata na web strani, tako da je ovo jedan od najbržih i najlakših načina da unapredite dizajn sajta.

Dozvolite prostoru da, kako jedna moja klijentkinja kaže, diše.

4. Neka različite sekcije budu vizuelno podeljene

Kao što smo malopre rekli, korisnici “skeniraju” sadržaj strane, zato je važno da dizajn bude intuitivan. To se, naravno, postiže tako što su različite sekcije na strani vizuelno podeljene.

Sledi nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu:

 • Važno je da korisnici i bez čitanja teksta mogu da prepoznaju da je reč o različitim sekcijama na web strani. Ovu situaciju najčešće imamo na naslovnim stranama sajtova, koje uglavnom predstavljaju rezime sadržaja celog sajta;
 • Najvažniji elementi treba da su najviše istaknuti. To su uglavnom naslovi sekcija ili, ako je u pitanju prilog na blogu, podnaslovi u tekstu;
 • Korisnici u svakom trenutku treba da znaju gde se na sajtu nalaze i imaju mogućnost lakog kretanja. Zato se navigacija (glavni meni) skoro uvek postavlja u gornji desni ugao ekrana, bilo da je u pitanju desktop ili verzija za mobilne uređaje. Ovde ključnu ulogu igra dobro definisana struktura, o kojoj sam više pisala u prilogu: Izrada web sajta: Šta treba da znate pre nego angažujete dizajnera;
 • Dugmad za poziv na akciju (CTA – call to action) treba da su jasna i uočljiva;
 • Pravilnom upotrebom kontrastnih boja možete da usmerite pažnju posetilaca na najvažnije segmente i informacije.

Kada je reč o bojama, imajte u vidu i sledeće:

 • Nikada ne postavljajte pozadine sa šarama kao podlogu teksta;
 • Sva CTA dugmad i linkovi treba da su iste, istaknute, pozivajuće boje;
 • Crvena se koristi za važne stavke, kao što su upozorenja ili greške.

5. Analizirajte kretanje korisnika

Koliko god da je dizajner samouveren u svoj rad, a vlasnik sajta zadovoljan finalnim proizvodom, često nam korisnici pokažu da nismo baš sve uspešno predvideli.

Zato postoji fantastičan alat Hotjar koji, između ostalog, snima kretanje korisnika na jednom sajtu, što bolje od bilo čega drugog može da vam pokaže kod kojih sekcija se najviše zadržavaju, a koje takoreći ne vide.

6. Vodite računa o toku putovanja korisnika

Prethodno smo rekli kako je važno da se korisnik lako kreće po sajtu. Međutim, to ne znači da je vaša obaveza samo da mu obezbedite navigaciju pri vrhu strane, već i da razmišljate o putovanju korisnika, u smislu da ne završi u ćorsokaku iz kog može da izađe samo tako što će da napusti sajt.

Očigledno je da se sve strane sajta kreiraju sa određenim ciljem na umu. Ali su, osim početne strane, prilozi na blogu najčešća ulazna tačka na jedan sajt. Zato je važno kuda i da li uopšte nekuda vode.

Na svom drugom blogu napisala sam dva teksta o tome na koje sve načine možete da završite prilog na blogu i utičete na putovanje korisnika, pa vam predlažem da ih kasnije pročitate:

7. Brzina učitavanja

Brzina učitavanja strana je temelj na kom počiva svaki funkcionalan sajt, tako da o njoj uvek morate da vodite računa.

Poslednje statistike do kojih sam došla pokazuju da će 53% posetilaca sajtova da napusti stranu kojoj treba više od 3 sec za učitavanje.

Osim posetilaca, ni Google ne gleda blagonaklono na sajtove čija je brzina učitavanja strana loša. Zapravo, što vreme više odmiče, ovo postaje jedan od najvažnijih faktora za rangiranje sajtova na rezultatima pretrage.

8. Fokusirajte se na sadržaj

Kvalitetan sadržaj igra ključnu ulogu u svim aspektima jednog sajta.

Uloga web dizajnera ovde je da ga vizuelno predstavi na najbolji način, da klijentu ukaže na eventualne propuste, ali ne i da obavlja posao biznis mentora i kopirajtera.

Osim teksta, važan deo sadržaja sajtova su grafika, fotografije, infografike i videi, koji ne bi smeli da budu lošeg kvaliteta.

Dobro definisana ciljna grupa će i ovde da bude od velike pomoći, jer je važno da znate kome i na koji način je najbolje da se obraćate.

9. Optimizacija za mobilne uređaje

Prema podacima sa sajta Statista, mobilni uređaji su generisali 59% saobraćaja širom sveta u poslednjem kvartalu 2022. godine.

Kako vreme bude prolazilo, sigurna sam da će ovaj procenat samo da raste, tako da je od ključne važnosti da sajt na kom radite bude optimizovan za mobilne uređaje.

Takođe, osim što posetioci sajtove više posećuju putem svojih mobilnih uređaja, i sam Google ocenjuje i rangira sajtove upravo na osnovu sadržaja i korisničkog iskustva za mobilne, pa tek onda desktop uređaje.

10. Tražite fidbek

Uoči lansiranja, važno je da testiramo sajt na različitim uređajima i veličinama ekrana kako bismo bili sigurni da je sve u najboljem redu.

Tada klijenti često angažuju prijatelje i porodicu ili saradnike kako bi poslali fidbek o svom iskustvu na sajtu. I to je potpuno u redu.

Međutim, mnogo važniji fidbek može da nam da upravo ciljna grupa za koju je sajt kreiran, a to mnogi iz nekog razloga previđaju da urade.

Najjednostavniji način da od korisnika dobijete fidbek je mini anketa sa sledećim pitanjima:

 • Da li je sajt ispunio vaša očekivanja?
 • Da li ste brzo i jednostavno pronašli / uradili ono što vas zanima?
 • Da bismo poboljšali vaše iskustvo, šta mislite da treba da obezbedimo?
 • Koje funkcije želite da vidite u budućnosti?

Na ovaj način pojedincima omogućavate da vam eksplicitno kažu šta smatraju nedostacima na sajtu. Znaćete da je vreme za izmene ukoliko veliki procenat ispitanika navede istu stvar kao nedostatak.

Zaključak: Korisničko iskustvo u web dizajnu

U suštini, dobro osmišljeno korisničko iskustvo vodi korisnika do podataka ili resursa koji su mu potrebni, dok eliminiše sve što bi moglo da mu stane na put.

Iako nama, kao web dizajnerima i vlasnicima sajtova, može da izgleda da je posao odlično obavljen, nikada ne bi trebalo da zanemarimo bilo koji od navedenih deset načina za kreiranje dobrog iskustva korisnika.

Hvala na vremenu i pažnji koje koje ste izdvojili za čitanje ovog teksta. Za još ovakvog sadržaja, prijavite se na newsletter putem sledeće forme 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Svoje pitanje ili komentar možete da napišete u sekciji ispod
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pošaljite upit
majavuckovic.com

Newsletter

Za još ovakvog sadržaja, prijavite se na newsletter putem sledeće forme i odmah ćete dobiti pristup arhivi poslatih mejlova.

Zakaži konsultaciju

Nakon prijave, dobićeš mejl sa instrukcijama za plaćanje i linkom za zakazivanje termina koji ti odgovara.
Hvala na poverenju!

Prijavi se na mentorski program

U roku od 24h stiže ti mejl sa daljim instrukcijama.
Hvala na poverenju!
S obzirom na to da do sada nisi radila u WordPress-u, mentorski program u ovom trenutku nije za tebe, ali individualne konsultacije jesu.

Saznaj više putem ovog linka.