Kvalitetan sadržaj

Šta podrazumeva i zbog čega je ključan za vaš sajt i biznis

Najbolji način da sajt koji imate podrži vaš biznis, upravo je kvalitetan sadržaj. U ovom prilogu saznaćete i kako da ga kreirate.

Kvalitetan sadržaj je sadržaj koji je relevantan i koristan za vašu publiku. Upravo on je dovodi vaš sajt i konvertuje u kupce i klijente.

Kvalitetan sadržaj može da se nalazi u različitim formatima:

 • Blog postovi;
 • Njuzleteri;
 • Podkasti;
 • Videi;
 • Postovi na društvenim mrežama;
 • E-knjige;
 • I tako dalje.

Ipak, ja ću u ovom tekstu najviše da se fokusiram na blog postove i usput objasnim zašto.

Ukoliko ste upravo pomislili da vam ovde nije mesto jer na svom sajtu nemate, niti planirate da pokrenete blog, sačekajte jer niste u pravu 🙂 Ovaj tekst posebno je koristan za one koji nemaju dovoljno informacija na osnovu kojih bi mogli da znaju da je samo nekoliko kvalitetnih tekstova na blogu dovoljno da u potpunosti promeni način na koji taj sajt radi za njihov biznis.

Moja priča…

Početkom 2017. godine pokrenula sam blog Saveti za blogere. Na tom blogu sam aktivno radila (objavljivala nove priloge i slala njuzletere pretplatnicima) do marta 2021, kada sam prepoznala da sam sve što je nekome potrebno da pokrene i izgradi profitabilan blog, rekla.

Neko sam ko je uvek duboko svestan kako se oseća zbog stvari koje radi i ako neke od njih prestanu da me raduju ili mi imaju smisla, u potpunom miru sa njima prestajem.

Od tog marta 2021. godine samo sam dva puta uradila reviziju objavljenih priloga i to je sve.

Zamislite sada šta se desilo sa poslovnim nalozima na društvenim mrežama koji su početkom 2021. godine prestali da objavljuju nove postove. Tako je, nestali su i niko ih se više ne seća.

Za razliku od tih naloga, moj blog i sada svakodnevno dobija nove email pretplatnike, a ja nove kupce i klijente.

Kako je ovo moguće?

Zapravo, veoma je jednostavno.

1. Kreirala sam ono što se zove kvalitetan sadržaj

Moj prioritet tokom rada na blogu Saveti za blogere zaista je bio kvalitet i pomoć ljudima koji žele da pokrenu blog i pritom ne izgube gomilu vremena i energije.

Prilično sam osetljiva na površnost svake vrste, zbog čega su me informacije kako blog može da se pokrene za samo desetak minuta i zatim zaradi ogromna lova, u najmanju ruku, nervirale.

Na Savetima za blogere, svako ko želi može da sazna zbog čega pokretanje bloga zahteva mnogo više razumevanja i ukoliko primeni informacije koje se tamo nalaze, može da bude siguran da je na dobrom putu da od svog bloga napravi biznis.

2. Optimizovala sam svoj kvalitetan sadržaj za pretraživače. Čuli ste za SEO, zar ne? 🙂

SEO je forma digitalnog marketinga koja je toliko kompleksna i važna, da o tome planiram da govorim u svakoj prilici na ovom blogu.

Sledi definicija:

SEO je prilagođavanje sajta i njegovog sadržaja za internet pretraživače, kako bismo ostvarili što bolju poziciju na rezultatima pretrage, a tako i veću posećenost našeg sajta.

Jednom kada napišete kvalitetan sadržaj i optimizujete ga za pretraživače, visoka pozicija na rezultatima Google pretrage je zagarantovana. Prethodno je, ipak, važno da vas i kvalitet samog sajta u tome podrži, ali o tome sam više govorila u prilogu Izrada web sajta: Sve što treba da znate pre nego što angažujete dizajnera.

Upravo zato moj blog i danas ima saobraćaj – jer drži prvo mesto na pretrazi za najvažnije ključne reči koje se odnose na blogovanje.

Inače, čitaoci Saveta za blogere prepisku sa mnom najčešće započinju sa:

Draga Majo,
Slučajno sam pronašla/pronašao Vaš blog…

Pa, uopšte nije slučajno 🙂 Oni su želeli da se informišu o blogovanju, a ja sam uradila sve što je bilo potrebno da dobiju informacije koje traže i koje će im biti od koristi.

3. Kreirala sam automatizovanu email sekvencu

Svako ko dođe na Savete za blogere, ima mogućnost besplatno da se prijavi na program u kom tokom 24 nedelje svakog ponedeljka dobija važne informacije o blogovanju koje nisam podelila ni na jednom drugom mestu.

Besplatan email program 24 važne lekcije o blogovanju

Kao što vidite u podnaslovu, email sekvenca je unapred napisana i automatizovana, tako da ni tu nema dodatnog posla za mene.

Svako ko se prijavi će tokom 24 nedelje svakog ponedeljka, osim važnih informacija o blogovanju, dobijati i podsetnik o mom radu.

Tako da nema ovde velike filozofije, u pitanju je proces koji svako može da napravi.

Za vas koji nemate, niti planirate na svom sajtu da pokrenete blog

Imam mnogo sjajnih klijentkinja koje, svaka iz nekog svog razloga, na svojim sajtovima nemaju blog.

Većina ih je na Instagramu, gde svakodnevno objavljuju rilse, postove, storije… I sve je to ok. Apsolutno nisam mišljenja da greše, jer mnogima ide super.

Međutim, pomisao da se neko toliko trudi, da svakodnevno u taj sadržaj za društvene mreže ulaže svoje vreme, energiju i novac, da bi ga većina ostala potpuno nesvesna, mene lično frustrira.

Ja sam primetila da 10ak sec nakon što drugaricama pošaljem neki mim ili šta god, zaboravim šta sam poslala. Dakle, nisam samo videla taj post, već sam se i angažovala i opet nisam zapamtila o čemu je reč! Ovo se dešava jer nam je mozak prezasićen ogromnom količinom svakakvih informacija koje registruje čim otvorimo neku društvenu mrežu.

Sa druge strane, gde će vaš idealni klijent da potraži odgovor na svoje pitanje, na Instagram search-u ili Google-u?

Nakon ovog odgovora dolazimo i do suštine moje priče, a to je da svaki biznis na svom sajtu treba da ima blog koji pravi saobraćaj.

Međutim, ne mora to da bude blog na kom nove priloge objavljujete na nedeljnom ili mesečnom nivou. Taj blog samo treba da ima oko pet visokokvalitetnih tekstova koji će vas pozicionirati na prvoj strani pretrage i kao eksperta u niši. Ni na mom blogu saobraćaj ne prave svi objavljeni prilozi, već samo tri.

Nakon što ste čuli priču o mom blogu, zar ne mislite da ovako nešto vredi da uradite za sebe i svoj biznis?

Šta je kvalitetan sadržaj?

Kvalitetan sadržaj odnosi se na teme koje su uvek relevantne za vaše čitaoce, bez obzira na aktuelne okolnosti. Sadržaj koji je uvek relevantan, naziva se i evergreen sadržaj.

Međutim, način na koji ste te teme obradili i dostavili svojim čitaocima igra najvažniju ulogu.

Najbolje je da na osnovu sledećih primera vidite o kakvom sadržaju je reč:

1. Blog Saveti za blogere

Prilog: Vodič za pokretanje bloga u 2023. godini

Ovo je prilog koji od 2018. godine, kada je prvi put objavljen, pravi ubedljivo najveći saobraćaj na mom blogu.

Tema je uvek aktuelna, a svi koji žele da se upoznaju sa blogovanjem tragaju za informacijama o pokretanju bloga.

U pitanju je sveobuhvatni vodič od 4500 reči, a sa godišnjom revizijom, naravno, promenim i godinu, kako bih Google-u signalizirala da je tekst i dalje aktuelan.

Ipak, nemojte nikada da pomislite kako Google možete da zeznete i zato koristite godinu u svom naslovu samo ako to ima smisla.

2. Astro sestre

Prilog: Retrogradni Merkur u 2023: Sve što treba da znate

Astro sestre su moje drage klijentkinje kojima je organski saobraćaj doslovno eksplodirao od kada su objavile tekst o retrogradnom Merkuru, a ja zatim uradila i nastavila da vodim računa o SEO-u.

Ovo je dobar primer kako i niše koje naizgled ne daju prostor za evergreen sadržaj (astro vesti vrlo brzo prestaju da budu aktuelne), mogu da kreiraju kvalitetan sadržaj koji uvek iznova pravi organski saobraćaj na njihovom sajtu.

3. Blog Američki san

Prilog: Kako da dođeš u Ameriku?

Nevena Ristić, novinarka i autorka bloga Američki san nije čak ni optimizovala svoj tekst za ključnu reč “kako otići u ameriku”, ali je taj tekst toliko fantastičan i koristan ljudima za koje je pisan, da ga Google godinama drži na samom vrhu rezultata pretrage.

Ovo je sjajan primer kako fokus ne treba da vam bude na ključnim rečima, za koje mnogi pogrešno misle da su sinonim za SEO, već na kvalitetnom sadržaju.

Ono što vas sprečava

Svakako su to uverenja. Što bi se reklo, sto ljudi sto ćudi, tako da ne bih ni mogla da navedem sva, ali evo na koja uverenja najčešće nailazim.

1. Previše dobro da bi bilo istinito

Na prvom mestu, zaista mislim da ljudima ova priča izgleda previše dobro da bi bila istinita. Pogledajte deo prepiske sa Minom kada je prvi put videla izveštaje sa Google analitike.

Kliknite na sliku da je uvećate.

Prepiska sa Minom

Kako je moguće da tekst koji smo jednom napisali, uradili mu SEO i zatim maltene i zaboravili na njega pravi 10, 20, 30 puta veći saobraćaj na našem sajtu nego njuzleter ili objave na društvenim mrežama oko kojih moramo da se angažujemo svake nedelje i svakog dana?!

Prepiska sa Astro sestrama

Pa, moguće je 🙂

2. Već imam njuzleter, podkast, YouTube kanal… nemam vremena i za blog

Ranije u tekstu sam rekla da to ne mora da bude blog na kom nove priloge objavljujete na nedeljnom ili mesečnom nivou. Sve što vam je potrebno je pet fantastičnih priloga koji će da vas pozicioniraju:

 • Na vrhu rezultata pretrage;
 • Kao eksperta u niši.
  Jer sa Google-om nema laži – nema prevare. Ako ste na vrhu rezultata pretrage, znači da ste stvarno dobri.

Naravno da vredi da uložite vreme i trud u ovako nešto.

Pritom, ako imate podkast, a ne objavljujete ga uz transkript na svom sajtu, puštate blago da vam klizi iz ruku! Ako niste u prilici, ne morate čak ni da investirate u SEO, ali postavite te epizode sa transkriptima na svoj sajt.

3. Moja niša nije podobna za ovakav format sadržaja

Mislim da jeste, samo niste dovoljno razmišljali u tom pravcu. Pišite mi, pa možemo zajedno da dođemo do ideje i rešenja.

4. Ne znam (lepo) da pišem

Svašta nešto u životu ne znamo, pa ipak uradimo kada je važno 🙂

Stvar je u tome da vam je više nekomforno, nego što niste sposobni za pisanje.

Svakako vas razumem, jer se tako osetim pri pomisli da sve ovo treba da izgovorim negde, umesto napišem, ali to ne znači da se ne bih usudila.

Sledeći prilog može da vam pomogne sa prevaziđete blokade u pisanju: Pet načina da steknete rutinu u pisanju za blog

Kako napisati kvalitetan sadržaj koji pravi saobraćaj na sajtu

1. Postavljanje namere

Da biste napisali jedan ovakav prilog, pre svega vam treba odgovarajuća namera.

Važno je da razumete sledeće:

Bez obzira na to što ovaj prilog pišete da biste povećali organski saobraćaj na svom sajtu, ne pišete ga za sebe, već za svoju publiku.

To znači da tokom planiranja i kreiranja ovakvog priloga treba da se vodite pravim pitanjem: Da li kroz ovaj tekst svom idealnom klijentu dajem sve što je potrebno da zna o ovoj temi, na način na koji mu je najlakše da razume?

Umesto pogrešnim: Da li će ovaj tekst da me pozicionira na prvoj strani rezultata pretrage?

Koliko god jednostavno bilo, često vidim kako je ljudima ovo teško da primene.

Setite se Nevene čiji se tekst nalazi na samom vrhu pretrage za jednu od najkonkurentnijih ključnih reči u njenoj niši. Pritom, nije ga ni optimizovala za tu ključnu reč!

2. Ne možete da prevarite Google

Sledeća stvar koju uvek treba da imate u vidu jeste da je GOOGLE ALGORITAM ZAISTA TOLIKO INTELIGENTAN.

Ne postoje trikovi i prečice za dobru poziciju na rezultatima pretrage. Jedini put je kvalitetan sadržaj. Nijedan SEO ekspert ne može da uradi ništa zbog čega bi se se osrednji tekst našao ispred fantastičnog, nema šanse.

Međutim, ovo je sjajna vest, jer umesto da trošite energiju na akcije koje nikome neće služiti, fokusiraćete je na kreiranje kvalitetnog sadržaja od kog će svi imati benefite.

3. Tema priloga

Teme koje ćete kroz ove priloge da obradite treba da predstavljaju samu suštinu:

 • vašeg biznisa / niše;
 • vaše usluge;
 • ključnih problema ili pitanja koje vaša ciljna grupa ima.

Ukoliko vam je teško da identifikujete ove teme, pišite mi da vam pomognem.

Ako znate o kojim temama ćete da pišete i želite da saznate kako da struktuirate jedan ovakav tekst, pročitajte sledeći prilog: PISANJE ZA BLOG: Kako pisati dobre priloge?

Zaključak

Sada znate da ne morate da menjate biznis model koji vam služi da biste primenili savete iz ovog teksta. Potrebno je samo malo dodatnog vremena i energije za kreiranje sadržaja koji će da radi za vas i vaš biznis.

Ukoliko imate dodatna pitanja o ovoj temi, možete da ih napišete ispod, u sekciji za komentare.

Hvala na vremenu i pažnji koje koje ste izdvojili za čitanje ovog teksta. Za još ovakvog sadržaja, prijavite se na newsletter putem sledeće forme 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Svoje pitanje ili komentar možete da napišete u sekciji ispod
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 month ago

[…] da sajt koji imate podrži vaš biznis, upravo je kvalitetan sadržaj, reči su jednog našeg web dizajnera sa sjajnim […]

Pošaljite upit
majavuckovic.com

Newsletter

Za još ovakvog sadržaja, prijavite se na newsletter putem sledeće forme i odmah ćete dobiti pristup arhivi poslatih mejlova.

Zakaži konsultaciju

Nakon prijave, dobićeš mejl sa instrukcijama za plaćanje i linkom za zakazivanje termina koji ti odgovara.
Hvala na poverenju!

Prijavi se na mentorski program

U roku od 24h stiže ti mejl sa daljim instrukcijama.
Hvala na poverenju!
S obzirom na to da do sada nisi radila u WordPress-u, mentorski program u ovom trenutku nije za tebe, ali individualne konsultacije jesu.

Saznaj više putem ovog linka.