Landing strane

Šta su, kako funkcionišu i kreiraju rezultate

Landing strane postoje kao pažljivo dizajniran prostor sa fokusom na samo jedan cilj. U ovom prilogu saznaćete koji su njihovi ključni elementi i kako da kreirate landing stranu koja konvertuje.

Landing strane su web strane koje se kreiraju sa ciljem da navedu korisnika da uradi određenu akciju. Razumevanje šta su, kako funkcionišu i treba da izgledaju, umnogome može da doprinese rezultatima koje putem svog sajta ostvarujete.

Nadam se da ću vas kroz ovaj prilog navesti da razmislite o radu svog sajta i na koji način bi izrada adekvatne landing strane mogla da pomogne vašem biznisu.

Šta su landing strane?

Za razliku od “običnih” web strana, koje mogu da sadrže mnoštvo informacija i linkova do ostalih delova sajta, landing strane se kreiraju uvek sa jednim ciljem na umu – da podstaknu korisnika da uradi određenu akciju. Neke od tih akcija mogu da budu:

 • Prijava na njuzleter;
 • Prijava na besplatan trening;
 • Prijava na webinar;
 • Donacija novca;
 • Upis na online kurs;
 • Registrovanje za neki događaj;
 • Itd.

S obzirom na to da se kreiraju zarad specifičnog cilja, za ove strane je karakteristično da nemaju nikakvu vrstu distrakcija, što je na ostalim web stranama većinom slučaj. Distrakcijama se smatraju svi pozivi na akciju koji nisu u vezi sa ciljem zbog kog ste kreirali svoju landing stranu – pop-up prozori, hello bar, najnoviji prilozi na blogu, navigacija, obaveštenja o novim uslugama ili akcijama, itd.

Za ove strane još je i karakteristično to što služe kao prva ulazna tačka potencijalnog kupca u vaš poslovni ekosistem, te je njihova izrada uglavnom prvi u nizu koraka koje pravimo na putu do svojih poslovnih ciljeva. Hoću da kažem da, nakon što se konverzija na landing strani dogodila, umesto da “pustite” potencijalnog klijenta da ode, tj. napusti sajt, možete da ga povedete dalje kroz proces prodajnog levka.

Napomena: Pre nego nastavimo, želim da napomenem da prodajne strane nisu sinonim za landing strane, iako su veoma slične zato što se i jedne i druge grade sa specifičnim ciljem na umu. Dok se prodajne strane fokusiraju na motivisanje korisnika da kupi određeni proizvod ili uslugu, landing strane mogu da imaju različite ciljeve, a neke od njih smo malopre i naveli.

Kako landing strane funkcionišu?

Kao što smo rekli, landing strane postoje kao pažljivo dizajniran prostor sa fokusom na samo jedan cilj.

Posetioci na njih dolaze klikom na link (najčešće plaćeni) na društvenim mrežama, Google pretrazi ili njuzleteru. Odmah po dolasku na stranu dobijaju više informacija i mogu da odluče da li će da naprave akciju koju želite.

Ipak, na vama je da obezbedite sve što je potrebno kako bi se ovo dogodilo. Iako je u pitanju ”samo” jedna strana, postoji mnogo elemenata o kojima treba da vodite računa.

Razlozi zbog kojih neke landing strane ne konvertuju

Najpre je važno da kažemo kako landing stranu, uostalom kao ni ceo sajt, ne treba da gradite na osnovu ličnih afiniteta i ukusa, već tako da na najbolji način komunicira vašu ponudu sa vašom ciljnom grupom.

Landing strana koja konvertuje zahteva posvećenost i stručnost grupe ljudi – biznis mentora, kopirajtera i dizajnera. Ovde ne mislim da biznis mentor i kopirajter treba da obave posao umesto vas, ali da ćete biti u velikoj prednosti ukoliko ste u prilici da ih angažujete.

Postoji čitava lista elemenata koji mođusobno treba da se dopunjuju kako bi vaša landing strana beležila željene rezultate. U nastavku ćemo da kažemo više o svakom od njih.

Optimizacija landing strane

Ne postoji formula za izradu savršene landing strane. Da bi bile učinkovite, zahtevaju stalno testiranje njenih elemenata i, na osnovu prikupljenih podataka, kontinuiranu optimizaciju.

Ovde govorimo o A/B testiranju. U pitanju je upoređivanje dve verzije istog elementa na jednoj landing strani.

Na primer, boja CTA dugmeta, pozicija CTA dugmeta, copy naslova, fotografije, itd. Možete da testirate bukvalno svaki element ili segment vaše landing strane i na osnovu dobijenih rezultata vršite stalnu optimizaciju, tj. unapređivanje.

Neki put nije lako doći do ideje koje elemente treba da testirate, pa tu mnogo može da vam pomogne Hotjar. U pitanju je alat koji snima ponašanje korisnika i kreira tzv. Heatmaps, koje pokazuju oblasti visokog angažovanja korisnika na jednoj landing strani.

Ključni elementi svake landing strane

Dolazimo i do elemenata o kojima treba da vodite računa prilikom izrade svoje landing strane. Kao što ćete upravo da vidite, nije reč samo o grafičkim elementima.

Ponuda

Životna sila svakog biznisa upravo je neodoljiva ponuda. Šta god da prodajete – proizvod, uslugu ili informaciju, što ste bolji u kreiranju ponude, veća je verovatnoća da ćete da ostvarite uspeh.

Ipak, kreiranje ponude je tema koja prevazilazi potrebe ovog teksta i kojom treba da se bavite sa svojim biznis mentorom.

Jedino što želim da istaknem jeste da je neophodno da bude precizno definisana, kako bi korisnicima odmah bilo jasno o čemu se na vašoj landing strani radi.

Pojednostavite svoju landing stranu

Kao što smo prethodno rekli, vaš fokus treba da je konverzija.

Time što smanjujete “nered”, osiguravate da posetilac vidi samu suštinu vaše ponude. Nered o kom govorim su, pre svega, nepotrebne informacije. Zatim razni karuseli, animirani tekst i sve što remeti pažnju vaših posetilaca.

Boje

Pravilnom upotrebom kontrastnih boja možete da usmerite pažnju posetilaca na najvažnije segmente i informacije.

Jasno je da CTA dugmad treba da budu istaknuta u odnosu na ostatak sadržaja.

Više o bojama pročitajte u prilogu: Psihologija boja.

Postavite najvažnije informacije na početak landing strane

Ovde mislim na prostor koji je vidljiv odmah po učitavanju strane, pre nego što posetilac krene da skroluje.

Kao što štampane novine imaju praksu da najuzbudljivije naslove postavljaju iznad preloma strane, tako je važno da i vi vaše najvažnije informacije držite iznad digitalnog preloma.

Ipak, vodite računa da ne preterate. Pravi naslov sa odgovarajućim pozivom na akciju može da učini više nego pet sekcija koje bi samo zagušile prostor.

Jasna i koncizna dugmad za poziv na akciju

Dugmad za poziv na akciju (CTA – call to action) treba da su jasna i uočljiva. Koristite pozivajuće reči kao deo svog CTA teksta.

Sledi par primera:

 • “Prijavite se već danas”
 • “Preuzmite besplatan eBook ovde”
 • “Pristupite ovde”
 • “Pridružite se sada”

Naslovi i nabrajanja

Kako godine prolaze, raspon pažnje korisnika interneta se smanjuje. Korisnici sada “skeniraju” web strane, umesto da ih čitaju. Istraživanja su zato pokazala da su naslovi i nabrajanja najčitaniji web elementi.

Dužina formi

Dužina formi za prijavljivanje direktno utiče na stopu konverzije. Zato je preporuka da se upotrebljava manje polja na formi kako bi se konverzija dogodila.

Exit pop-up

Pop-up prozore zvanično niko ne voli, ali je činjenica da daju rezultate.

onExit pop-up možete da postavite kao poslednji pokušaj da ubedite potencijalnog klijenta da se prijavi za vašu ponudu. U pitanju su pop-up prozori koji iskoče kada posetilac krene da napusti landing (ili bilo koju drugu) stranu.

Ovi pop-up-ovi treba da imaju snažan vizual, konkretne naslove i kratak i precizan poziv na akciju.

Konzistentnost

Ukoliko vodite plaćenu kampanju, važno je da su tekst, boje i fotografije konzistentni na reklami i landing strani. Ukoliko nisu, veća je verovatnoća da će potencijalni klijent da napusti stranu pre nego se upozna sa vašom ponudom.

Relevantnost

Landing strana treba da predstavlja širi prikaz vašeg poziva da je korisnici posete. U tom smislu, vodite računa da obezbedite informacije za koje su pokazali interesovanje klikom na link.

Ne bi bilo u redu, recimo, da najavite besplatan email trening u trajanju od nedelju dana, a dovedete ih na stranu za prijavu na redovan njuzleter. Ovo nas dovodi i do naredne stavke.

Držite se obećanja

Ne treba nikada da zaboravite da je cilj izrade svake landing strane konverzija.

Kako bi povećali saobraćaj na svojoj landing strani, mnogi kroz naslove i copy daju obećanja koja ne nameravaju da ispune.

Ovako nešto će, umesto do konverzije, samo da naruši kredibilitet vašeg brenda.

Izgradite poverenje

Sigurno je da postoje i posetioci koji ranije nisu čuli za vaš brend. Zato je vaš posao da izgradite poverenje kroz odgovarajuće elemente:

Takođe, ukoliko na društvenim mrežama imate veliki broj pratilaca, možete na svoju landing stranu da postavite bedževe koji to pokazuju.

Zaključak

Iako se pisanjem ovakvih tekstova bavim od 2017. godine, najveći izazov do sada mi je bio da završim ovaj.

Imam veštinu da određenu temu sagledam iz ugla nekoga ko je ne poznaje dovoljno, a zatim mu je na najbolji način približim. Međutim, izrada landing strane koja konvertuje zahteva mnogo više znanja i iskustva, nego što možda jedan tekst može da prenese. Zato se iskreno nadam da sam sa ovim uradila dobar posao.

Za pomoć oko izrade i postavljanja landing strane možete da pošaljete upit na hello@majavuckovic.com. Dobra vest je da ne morate da imate ceo sajt da biste izradili landing stranu koja će da vam pomogne da dođete do većeg broja svojih idealnih klijenata. Mnoge moje klijentkinje krenule su upravo na taj način.

Hvala na vremenu i pažnji koje koje ste izdvojili za čitanje ovog teksta. Za još ovakvog sadržaja, prijavite se na newsletter putem sledeće forme 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Svoje pitanje ili komentar možete da napišete u sekciji ispod
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pošaljite upit
majavuckovic.com

Newsletter

Za još ovakvog sadržaja, prijavite se na newsletter putem sledeće forme i odmah ćete dobiti pristup arhivi poslatih mejlova.

Zakaži konsultaciju

Nakon prijave, dobićeš mejl sa instrukcijama za plaćanje i linkom za zakazivanje termina koji ti odgovara.
Hvala na poverenju!

Prijavi se na mentorski program

U roku od 24h stiže ti mejl sa daljim instrukcijama.
Hvala na poverenju!
S obzirom na to da do sada nisi radila u WordPress-u, mentorski program u ovom trenutku nije za tebe, ali individualne konsultacije jesu.

Saznaj više putem ovog linka.