Alati koje koristim u izradi WordPress sajtova

U prilogu Šta je potrebno da znate ukoliko vas zanima posao web dizajnera sam rekla da je zadovoljan klijent jedini cilj u ovom poslu. Bar se meni takav stav isplatio.

O tome šta je sve potrebno da znate i radite kako bi taj cilj i ostvarili, govorićemo upravo kroz druženje ovde na blogu i njuzleteru.

Jedna od tih stvari svakako jeste da dobiju sajt kakav žele. Ili – još bolji.

Iako od 2015. godine radim u WordPress-u, često me je frustriralo što na sve zahteve klijenata nisam mogla da odgovorim sa lakoćom i bez instaliranja dodatnih plugin-ova koji, osim što usporavaju brzinu učitavanja sajta, često znaju da se međusobno sukobe i onemoguće njegov dalji rad.

Takođe, frustrirala me je činjenica da nemam kontrolu nad BAŠ svakim aspektom sajta koji u tom trenutku kreiram.

Tada su me u tome sprečavala ograničenja Bridge WP teme koju sam koristila. Da se razumemo, mogućnosti koje ta tema nudi su fantastične, ALI… za potrebe ljudi koji su na početku svog biznisa.

Kako je biznis nekih mojih klijenata rastao, tako su rasli i zahtevi za izmenama njihovog sajta. Da tada nisam prešla na Elementor Pro, sigurno je da bih ostala na nivou izrade sajtova od oko 700-800 eur.

Dakle, time što sam prešla na Elementor Pro, ne samo da sam mogla da odgovorim na zahteve klijenata čiji biznis raste, već sam počela i više da zarađujem.

Znate da sam od početka u ovom poslu sama, pa sam sama i izgradila neki svoj način rada. Takođe, uvidom u sajtove klijenata koji su mi dolazili nezadovoljni saradnjom sa prethodnim dizajnerom ili agencijom, videla sam da mnogi rade po principu – to ti je što ti je!

Na inicijalnom razgovoru klijentima kažu šta može, šta ne može i doviđenja. Stvar je u tome da sve može, ali da iz određenih razloga neki dizajneri nisu spremni na tako nešto.

Ukoliko ste možda pomislili da je to ok način da se zaštite od “teških” klijenata, grešite. Ovo je samo siguran način da se zaštite od dodatne zarade koja dolazi ostvarivanjem dugoročne saradnje i novih klijenata koji dolaze po preporuci, kao posledica ostvarenih dugoročnih saradnji.

Dakle, moj cilj je bio da klijentima ponudim tzv. custom sajtove. Tehnički, to su sajtovi koji se kodiraju od nule i isključivo prema zahtevima biznisa za koji se kreiraju. Ali, ko će sad pod stare dane da uči da programira?! 🙂 Malo se šalim. Ne mislim da za sticanje novih znanja postoji rok, samo nisam osećala da je to moj put. Danas, kada sam kreirala mentorski program za web dizajnerke, vidim i zašto.

Elementor Pro me jeste odveo na viši nivo kvaliteta izrade, ali i dalje to nije bilo to. Ne mojim klijentima, već meni.

Tako sam nastavila da istražujem i testiram razne opcije i rešenja i došla do sledećih alata, koji su odgovor na ono što sam želela da postignem.

Grupa br. 1 – sajtovi osnovne strukture i funkcionalnosti

  • Hello WP tema (besplatna);
  • Elementor Pro plugin;
  • YoastSEO plugin (besplatna verzija);
  • WP-Optimize – Clean, Compress, Cache plugin (besplatna verzija);
  • Akismet Anti-spam: Spam Protection plugin (besplatna verzija & samo ukoliko sajt ima i otvorenu mogućnost komentarisanja na blogu).

I to je to. Za većinu biznisa na početku ovo su tema i plugin-ovi koji završavaju posao. Zato meni mozak eksplodira kada na nekom sajtu vidim VIŠE OD 20 INSTALIRANIH PLUGIN-ova!!

Jednom kada taj biznis krene da raste, dodaćemo plugin-ove iz sledeće grupe.

Grupa br. 2 – sajtovi kompleksne strukture i naprednijih funkcionalnosti

  • Sve iz grupe br. 1;
  • Custom Post Type UI plugin (besplatna verzija);
  • Advanced Custom Fields plugin (besplatna verzija za većinu potreba);
  • Advanced Custom Fields Pro plugin (plaćena verzija, ukoliko sajt zahteva određene funkcionalnosti koje nisu dostupne na besplatnoj verziji).

Dakle, plugin-ove iz druge grupe uvodite ukoliko sadržaj sajta koji kreirate zahteva više od statičnih strana (Pages) i blog postova (Posts), koje WordPress obezbeđuje.

Takav sadržaj mogu da budu knjige, testimonijali, portfolio, radionice, itd. Jedan od sajtova koji je divan primer kako sam upotrebila alate iz prve i druge grupe je https://tantrana.rs/

Proučite ga sami, pa mi se javite ukoliko budete imali dodatna pitanja.

Grupa br. 3 – custom sajtovi

Dynamic Content plugin je konačno odgovorio na najluđe zahteve i potrebe koje smo moji klijenti i ja imali za rad njihovog sajta.

Primer jednog takvog sajta je https://empple.rs/.

Ovaj sajt je kreiran tako da ga klijenti samostalno ažuriraju bez ikakvog poznavanja bilo kog od navedenih alata. U tome je, između ostalog, moć onoga što se nalazi “ispod haube” sajta, na čemu mi ne pada na pamet da prestanem da insistiram.

Za ova dva sajta, takođe, mogu da kažem da su custom, iako ja nisam programer, a moji klijenti nisu morali za izradu da plate 20.000 evra, nego skoro deset puta manje.

Za nivo i obim posla koji je za mene idealan, ovo je win-win situacija.

Za sada bih ovde da se zaustavim. Dala sam vam listu alata do kojih je moj put trajao punih 12 godina. Ne mogu da kažem kako mi je žao što meni neko za sve ovo nije rekao ranije, zato što je to moj put i ja ga volim. Ali, ne mogu ni da poreknem činjenicu da bih mnogo ranije počela da pružam uslugu ovakvog kvaliteta, da sam imala ove informacije – i to odjednom!

Sada ih imate vi i zato vam želim da se dobro zabavite dok ih budete testirali i učili, jer zaista jesu zabavni, a mogućnosti za izradu sajtova koje pružaju fantastične! 🙂

P.S. Žene na mom mentorskom programu imaju godinu dana pristup serveru i svim plaćenim alatima koje sam u ovom tekstu navela. Tako, bez dodatnog ulaganja, imaju vreme i prostor za testiranje i vežbu.

Moji klijenti, sa druge strane, imaju doživotne licence za sve alate koji su upotrebljeni za izradu njihovog sajta. Tako oni, osim godišnjeg održavanja, nemaju dodatne troškove za rad svog sajta.

Hvala na vremenu i pažnji koje koje ste izdvojili za čitanje ovog teksta. Za još ovakvog sadržaja, prijavite se na newsletter putem sledeće forme 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Svoje pitanje ili komentar možete da napišete u sekciji ispod
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pošaljite upit
majavuckovic.com

Newsletter

Za još ovakvog sadržaja, prijavite se na newsletter putem sledeće forme i odmah ćete dobiti pristup arhivi poslatih mejlova.

Zakaži konsultaciju

Nakon prijave, dobićeš mejl sa instrukcijama za plaćanje i linkom za zakazivanje termina koji ti odgovara.
Hvala na poverenju!

Prijavi se na mentorski program

U roku od 24h stiže ti mejl sa daljim instrukcijama.
Hvala na poverenju!
S obzirom na to da do sada nisi radila u WordPress-u, mentorski program u ovom trenutku nije za tebe, ali individualne konsultacije jesu.

Saznaj više putem ovog linka.