SAVETI ZA BLOGERE I SAMOSTALNE ONLINE PREDUZETNIKE

Newsletter

Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

12 saveta za SEO optimizaciju pomoću kojih ćete povećati posećenost svog bloga

12 SEO saveta pomoću kojih ćete povećati posećenost svog bloga

12 saveta za SEO optimizaciju pomoću kojih ćete povećati posećenost svog bloga

Jednostavno rečeno, optimizacija sajta – SEO je prilagodjavanje sajta i njegovog sadržaja za internet pretraživače, kako bismo postigli što bolje rezultate na listi pogodaka i ostvarili veću posećenost.

5o% saobraćaja dolazi nam sa pretraživača, pa je optimizacija našeg bloga i njegovog sadržaja neophodna, ukoliko ne želimo duplo više vremena da provodimo promovišući naše priloge na društvenim mrežama. Jednom kada optimizujete svoj blog za pretraživače, posećenost će za samo nekoliko nedelja početi da raste – “sama od sebe!”

Ono što treba da znate jeste da ne morate biti SEO ekspert da biste napravili korake o kojima u nastavku teksta govorim. Prošla verzija mog sajta bila je prva na Google-ovoj listi pogodaka zahvaljujući koracima za optimizaciju koje ću vam ovde otkriti.

Ipak, želim da naglasim da će vam pomoć stručnjaka za SEO biti neophodna ukoliko svoju poslovnu prezentaciju želite da pozicionirate na prvoj strani Google-a za specifičnu ključnu reč koja je veoma konkurentna.

 

1. Upotreba ključnih reči

Posetioci strane vašeg bloga pronalaze na osnovu ključnih reči za koje ste ih optimizovali, zbog toga je njihova upotreba od suštinskog značaja. Nije neophodno striktno se držati jedne reči, u većini slučajeva je najbolje koristiti kratke izraze.

Ukoliko, na primer, pišete o modi, ne bi bilo zgodno da u polje za ključne reči upišete samo reč “moda“, već, npr. “modni trendovi za jesen 2017“, pa uvek razmislite koji izraz bi većina posetilaca upotrebila za pretragu. Google AdWords Planer ključnih reči i Keyword Tool vam mogu pomoći pri odabiru ključnih reči i izraza za vaš sadržaj.

Ključne reči treba da upišete na nekoliko mesta:

 • Meta description: Ovo je kratak opis priloga koji se na listi pogodaka pojavljuje ispod naslova.
 • URL – adresa priloga
 • Naslov priloga: Izuzetno je važno da naslov vašeg priloga ili strane sadrži ključne reči.
 • Naslovi u prilogu: Google voli kada pišete kratke i čitljive paragrafe. Da biste sadržaj organizovali po celinama, koristite naslove (Heading 1, Heading 2…) i obavezno upotrebite neku od ključnih reči u najmanje jednom naslovu.
 • Ključne reči upotrebite u prvih nekoliko rečenica vašeg priloga.
 • Takođe bi bilo zgodno da ključne reči čine 1 – 2 % celokupnog sadržaja. Ako, na primer, vaš prilog ima 500 reči, ključne reči upotrebite 5 do 7 puta. Svakako pazite da ne preterate sa unošenjem ključnih reči zato što pretraživači takav sadržaj nazivaju Keyword Stuffing i smatraju ga neželjenim. Takođe, ne smete zaboraviti da sadržaj pišete prvenstveno za čitaoce, ne za pretraživače, pa mora biti smislen i koristan svima koji ga čitaju.

2. Povratni linkovi

Povratni linkovi usmeravaju posetioce drugih sajtova na vaš sajt. Ovo je jako bitna stavka za SEO zato što pretraživači na osnovu povratnih linkova “zaključuju” da je sadržaj vašeg sajta kvalitetan za posetioce. Što više povratnih linkova ka vašem sajtu postoji, bolje ćete se rangirati na listi pretraživača. Međutim, kvalitet sajtova koji linkovima ukazuju na vaš sadržaj se takođe uzima u obzir za rangiranje vašeg bloga.

Kako da povećate broj povratnih linkova?

 • Pišite kvalitetan sadržaj! Ako se ljudima svidi sadržaj koji objavljujete i ako im koristi, veće su šanse da ga podele na svojim društvenim mrežama ili objave u nekom od svojih priloga. Pročitajte i sledeće: Naučite kako da pišete kvalitetan sadržaj za svoj blog
 • Učestvujte na drugim blogovima kao gostujući autor. Ukoliko ste u prilici da na nekim blogovima učestvujete kao gostujući autor, imaćete mogućnost da u sekciju o autoru upišete i link svog bloga.

3. Postavite svoju poslovnu prezentaciju i blog na isti domen

Vaša internet prezentacija (prezentacija posla kojim se bavite ili vaše firme) i blog treba da se nalaze na istom domenu. Poddomen (npr. blog.majavuckovic.com) pretraživači tretiraju kao samostalnu veb lokaciju, pa se u tom slučaju snaga SEO optimizacije deli i umanjuje.

Većina poslovnih sajtova sadrži statične stranice koje se retko ažuriraju, ali zato redovno objavljuju nove priloge, pa tako povećavaju PageRank svog sajta.

* PageRank označava kvalitet stranice u oku pretraživača.

4. Suzite fokus

Ukoliko Google ne može da prepozna oblast vaše delatnosti, neće vas dobro rangirati. Zato nemojte pisati o svemu pod nebeskom kapom što vam se učini zanimljivim. Google-ovi upiti za pretragu uzimaju u obzir samo vaš najbolji sadržaj koji se temelji na konkretnim i verodostojnim informacijama.

Ukoliko nemate jasno utvrđenu nišu, pored pretraživača, oteraćete i posetioce.

5. Konfigurišite stalne veze

Stalne veze ili linkovi vaših priloga mogu da igraju veliku ulogu u rangiranju na pretraživačima. Uvek se opredelite, na primer, za sledeću strukturu: “blog.com/seo-saveti”, umesto za: “blog.com/2016/09/seo-saveti”.

Više o stalnim vezama naučite u prilogu: Optimizacija WordPress-a za pretraživače.

6. Povećajte brzinu učitavanja vaših stranica

Brzina učitavanja je neizmerno važna! Ukoliko je vaš blog “spor”, Google će bolje mesto na listi pogodaka ustupiti sajtu sa većom brzinom učitavanja. Google zna da posetioci ne žele da čekaju 10 sekundi da se određena stranica učita, pa takve strane imaju daleko manje šanse da se nađu na dobroj poziciji u pretrazi.

Stoga, optimizujte grafiku, uklonite sav nepotreban sadržaj sa svojih strana, dodatne module i reklame od kojih nemate koristi.

Pročitajte kako da povećate brzinu učitavanja svog bloga.

NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG PRILOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

7. Ne zaboravite na slike!

Obavezno upotrebite ključne reči kada svojim slikama dodeljujete naziv, opis i alt atribut. Nazivi slika treba da budu relevantni za sadržaj vašeg priloga. Na primer, seo-saveti.jpg umesto IMG_28945.jpg.

Kada umećete sliku, prikazuje se polje za alternativni tekst. Nije uvek lako napisati alternativni tekst za sliku, međutim on pomaže Google-u da razume šta slika predstavlja i koji kontekst ima unutar priloga ili stranice na blogu. I ne samo to: ako posetilac vašeg bloga ima oštećen vid i koristi čitač veba koji prevodi tekst u govor, imaće predstavu o tome šta se na toj stranici još nalazi.

Na sledećem primeru videćete kako sam optimizovala svoju naslovnu sliku za pretraživače:

 • Title: Naslov slike WordPress je sam definisao na osnovu naziva pod kojim sam sačuvala sliku:
  12-seo-saveta.jpg.
 • Caption: Ovo polje popunite ako želite da sliku koju ste umetnuli na svoju stranu prati određeni natpis.
 • Alt Text: U polje za alternativni tekst unela sam naslov svog priloga. Ukoliko slika ima drugačiju namenu, nemojte upisivati naslov priloga.
 • Description: Ovde sam kopirala opis svog priloga (meta description).

Kako optimizovati slike za web

8. Ne koristite slike kao tekstualni sadržaj

Koristite tekst kad god možete. Nemojte koristiti slike za izradu navigacije, menija sa kategorijama, itd. Google, koliko god da je pametan, ne može pročitati šta piše na vašim slikama.

9. Instalirajte plugin za SEO

Ukoliko vaša tema nema integrisanu podršku za SEO optimizaciju, plugin je obavezan.

Najpopularniji dodatni moduli za SEO su All in One SEO Pack i Yoast SEO. Oni vam znatno olakšavaju SEO optimizaciju time što na radnu površinu dodaju sva polja u koja treba da upišete ključne reči, naslov i opis vašeg priloga.

10. Pišite sadržajne i duge priloge

Vaši prilozi treba da imaju najmanje 1000 reči, ali je svakako poželjno da imaju i više. Ako objavljujete samo kratke priloge, Google će smatrati da posetiocima ne obezbeđujete potpun i kvalitetan sadržaj, pa će vas slabije rangirati.

11. Redovno objavljujte nove priloge

Google posetiocima uvek želi da obezbedi sveže i korisne informacije, pa se sajtovi koji redovno objavljuju nove priloge bolje rangiraju. Trudite se da bar jednom nedeljno objavite novi prilog na vašem blogu.

12. Povezujte svoje priloge linkovima

Ako redovno pišete o određenoj temi, ne zaboravite da najnoviji prilog povežete sa nekim od prethodnih. Na ovaj način pretraživačima stavljate do znanja da ste stručni u oblasti o kojoj pišete, tako što obezbeđujete puno sadržaja o određenoj temi.

Međutim, imajte na umu sledeće:

Često se dešava da u prilozima naiđemo na “… ako želite više informacija, pritisnite ovde“. Reč “ovde” predstavlja vezu, ali šta ona govori pretraživačima? “Više informacija” – o čemu?

Ako je tema vašeg bloga, na primer, pravljenje predmeta od drveta, zašto ne biste napisali “… preuzmite PDF datoteku s više informacija o kućicama za ptice“? Tako dobijate opisni tekst za vezu.

Dodatak: Mračne strane optimizovanja i nevolje sa Google-om

Mnoge ljude zaveli su “stručnjaci” za SEO, koji su ih na kraju doveli do uklanjanja iz Google-ovog indeksa, što je vrlo ozbiljna stvar. Kao što sam na početku rekla, saobraćaj na pretraživaču često predstavlja i do 50% ukupnog mrežnog saobraćaja veb lokacije, pa zamislite situaciju gde pola vašeg saobraćaja nestaje preko noći! A upravo se to dešava kada vas Google skine sa svoje liste.

Izbegavajte sledeće:

 • One koji tvrde da će vam napraviti preslikane veb lokacije ili koji imaju na hiljade veb lokacija koje će povezati s vašom. Google zna da li je veza važna za sadržaj, pa nije dobro imati veze koje odudaraju od ostatka grupe.
 • Stavljanje teksta na pozadinu iste boje kako ga posetioci ne bi videli, jer će ga pretraživači pročitati.
 • Pravljenje kopije sopstvene veb lokacije na drugoj URL adresi, a sa potpuno istim sadržajem. Ako to uradite, Google će kazniti obe URL adrese.
 • Popunjavanje polja za ključne reči i opis stalno istim rečima.
 • One koji vam obećavaju da ćete za mesec dana izbiti na vrh Googleove rang liste, bez dopisivanja sadržaja, korišćenja boljih oznaka ili sličnog dodatnog truda. Oprez! Tačno je da se možete popeti među prvih deset, ali samo uz naporan rad. O temi morate pisati, povezivati se sa sličnim izvorima informacija i koristiti dobre ključne reči u svojim naslovima u sadržaju.

Zapamtite da Google ne možete prevariti, iznenadili biste se kada bi znali koje sve informacije poseduje o vašem blogu.

NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG PRILOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zaključak

Kao što su meni ovi koraci pomogli da postavim svoj sajt na početnu stranu pretraživača, tako će i vama, ali samo ukoliko ih sve pažljivo primenite. Za sva dodatna pitanja u vezi sa optimizacijom i povećanjem posećenosti vašeg bloga, koja možete napisati ispod – u polju za komentar, stojim vam na raspolaganju.

Hvala vam na pažnji! 🙂

Podelite prilog sa prijateljima! 🙂

Pročitajte i sledeće

Autor bloga: Maja Vučković

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na vebu.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMITE VAŠU RADNU SVESKU
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK FOLDER.
POSETITE ME NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG PRILOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
KONTROLNA LISTA pomoću koje ćete izabrati najbolju WordPress temu za svoj sajt
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
UNAPREDITE SVOJ BLOG I ONLINE BIZNIS
Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
Preuzmite
VODIČ ZA BOJE U IZRADI VIZUELNOG IDENTITETA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
BIBLIOTEKA RESURSA
Pristup biblioteci resursa dozvoljen je samo prijavljenim članovima zajednice. Unesite svoju email adresu kako bih vam poslala pristupne podatke.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMITE SVOJ VODIČ ZA KUPOVINU DOMENA I HOSTINGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
VODIČ ZA KUPOVINU DOMENA I HOSTINGA
Pre nego poručite izradu sajta, potrebno je da kod hosting provajdera zakupite domen i hosting. Pomoću ovog vodiča ćete naučiti kako.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
VODIČ ZA BOJE U KREIRANJU VIZUELNOG IDENTITETA
Vodič pomoću kog lako možete utvrditi boje svog budućeg brenda
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK FOLDER.
Uspešno ste prijavljeni. Hvala!