fbpx

SAVETI ZA BLOGERE

Zajednica

Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

NOVI ONLINE KURS: NAUČITE KAKO DA POKRENETE PROFITABILAN BLOG

Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje

Česte greške na početku blogovanja

7 grešaka koje blogeri prave u nastojanju da povećaju publiku

Česte greške na početku blogovanja

Početak blogovanja je period u kome su autori najviše uzbuđeni. Uložili su puno vremena i truda u samo pokretanje svog bloga, pa na neki način veruju da je glavni deo posla obavljen i da je došlo vreme za velike stvari.

Međutim, nije dovoljno samo da pokrenemo blog kako bi posete počele da rastu i svi nas obožavaju! 🙂

Do sada sam bila u prilici da razgovaram sa puno autora koji su nakon samo par meseci blogovanja postali vrlo obeshrabreni zbog rezultata koji je njihov blog do tog trenutka zabeležio. Bez obzira na nišu za koju su se opredelili, kod svih sam lako mogla da uočim zajedničke greške i propuste o kojima želim da govorimo u ovom prilogu.

Početak blogovanja

1. Nemaju jasno definisane zadatke

U blogovanju je lako izgubiti fokus. Nema nikoga da nam sedi nad glavom i govori šta da radimo, pa tako oslobođeni pritiska srljamo iz jednog u drugi zadatak koji smo sebi postavili.

Pre nego što počnete, potrebno je da definišete 1 – 2 zadatka kojima ćete se potpuno posvetiti. Znam koliko je teško obuzdati početnički entuzijazam, ali oni koji sebi postave mnogo zadataka odjednom (povećanje broja pratilaca na društvenim mrežama, povećanje publike i saobraćaja ka blogu, objavljivanje e-knjige, monetizovanje bloga, itd.) na kraju nijedan ne obave kako treba. Ako vam je fokus usmeren na previše stvari, nećete biti u stanju da sagledate propuste koje pravite u svakoj od njih.

Dakle, postavite sebi dva zadatka najviše. Kada budete zadovoljni obavljenim poslom, pređite na sledeće. Morate biti strpljivi. Blogovanje ne daje instant rezultate, ali ako marljivo radite i obezbedite svojim čitaocima kvalitetan sadržaj, dobri rezultati vas neće zaobići.

2. Prerano žele da monetizuju svoj blog

Koje ciljeve sebi treba prvo da postavite? One koji nemaju veze sa monetizacijom vašeg bloga. Razočarani, zar ne? 🙂

Čest je slučaj da blogeri koji:

 • nemaju publiku;
 • nemaju mejling listu;
 • nemaju razvijen saobraćaj ka svom blogu;

pokušaju da ostvare zaradu tako što puste u prodaju neki od svojih proizvoda ili ubace mnogo promo linkova. Na kraju obavezno budu razočarani – ALI, na osnovu čega veruju da će ostvariti zaradu, ko će platiti, ko će kliknuti na neki od tih linkova?

Pre nego što donesete odluku da monetizujete svoj blog, treba da imate:

3. Grade svoju zajednicu na pogrešnim mestima

Jedna od najvećih grešaka blogera je ta što grade svoju zajednicu na društvenim mrežama. Poznajem ljude koji su platili na stotine evra agencijama za promociju na društvenim mrežama, a posao im svejedno nije “eksplodirao” kako im je bilo obećano. Nemojte ovo shvatiti pogrešno, društvene mreže jesu sjajan alat za promociju, ali fokus za povećanje publike ne treba da vam bude na njima.

Ljudi mesecima rade na povećanju broja pratilaca na društvenim mrežama: ulažu vreme, novac i svoje najbolje ponude u kampanje. Međutim, treba da budete svesni činjenice da vaše pratioce i vaš nalog na društvenim mrežama ne posedujete vi, već vlasnici tih društvenih mreža. Već se dešavalo da neka od društvenih mreža preko noći promeni algoritam po kom funkcioniše, pa nastanu problemi. Isto tako može da se desi da preko noći ostanete bez svog naloga i pratilaca.

Facebook je tako sredinom 2016. godine odlučio da potisne organski doseg postova za Fb strane na 1-2%, što znači da će post strane koja ima 20000 pratilaca videti oko 200 ljudi, pa su strane postale gotovo nevidljive za sve koji nisu spremni da plate kampanju. Dodatno pitanje je koliko će ljudi, od tih 1-2%, u momentu kada vidi vaš link biti raspoloženo da klikne na njega?

Umesto na društvene mreže, fokus stavite na MEJLING LISTU.

4. Zanemaruju mejling listu

Apsolutno je neophodno da shvatite sledeće: Mejling lista je od suštinske važnosti za sve koji žele da monetizuju svoj blog, a takođe je i jedina prava lista pratilaca koju posedujete.

Statistike su pokazale da link na društvenim mrežama otvori 2 – 3% pratilaca, dok mejl otvori 30-40% pretplatnika. Treba da znate i da su članovi vaše mejling liste više zainteresovani za sve što nudite na svom blogu od pratilaca na društvenim mrežama, oni su vaši potencijalni kupci.

Zar ne mislite sada da vredi uložiti napor u povećanje mejling liste?

5. Nisu čitaocima dali dovoljno dobar razlog da im ostave svoj mejl

Kako vlasnici blogova najčešće greše kada je u pitanju povećanje mejling liste? Postave formu za prijavu za besplatan bilten na bočnu traku i svakog meseca dobiju par novih pretplatnika.

Ako ste potpuno sigurni da ste svojim čitaocima obezbedili kvalitetan sadržaj, a mejling lista i dalje sporo raste – promenite strategiju. Zaboravite na stari sistem: prijavite se za besplatan email bilten! Ljudima je to postalo beskrajno dosadno.

Oni se vode sledećom logikom: Zašto da ostavim svoj mejl kada mogu ponovo da dođem ovde i pročitam istu stvar, ionako mi je poštansko sanduče zatrpano. Kasnije uglavnom zaborave na vas i vaš blog zato što su prezasićeni informacijama kojima ih svi svakodnevno bombarduju, malo je onih koji će se zaista vratiti.

Dajte svojim čitaocima ekskluzivni sadržaj, nešto čemu neće imati pristup ni sledeći put kada dođu na vaš blog.

Šta sve možete ponuditi svojim čitaocima u zamenu za mejl:

 • E-knjigu koja rešava neki od problema vaše ciljne grupe;
 • Planer ili raspored;
 • Besplatan email kurs;
 • Besplatan online kurs;
 • Poslovni savet;
 • Poklon vaučer;
 • Popust na neki od vaših proizvoda ili usluga;
 • Itd.

6. Njihove forme za pretplatu nisu strateški raspoređene

Kao što smo malopre rekli, većina blogera formu za pretplatu postavi na bočnu traku i ni minut više ne razmišlja da li je to dovoljno, može li se uraditi nešto bolje što će uvećati mejling listu?

Svaka vaša strana treba da ima 3 – 5 različitih formi za pretplatu, strateški i pametno raspoređenih na više lokacija.

Gde sve možete postaviti forme za pretplatu:

 • U glavni meni (navigaciju);
 • Zaglavlje strane;
 • Bočnu traku;
 • Futer;
 • Popup;
 • Na kraju svakog priloga;
 • U oviru samog priloga, ukoliko smisleno odgovara sadržaju.

Dodatni savet: Potražite na Google Analitici vaše najčitanije postove i u njih ubacite dodatne forme za pretplatu.

7. Nisu optimizovali svoj sadržaj za pretraživače

Zamislite da vaš blog nestane sa liste pretraživača, da publika ne može da vas pronađe organskom pretragom, osim ako ne zna punu adresu sajta. Upravo to se događa kada ne optimizujete svoj sadržaj za pretraživače.

Jednom kada shvatite šta je SEO i kada naučite da optimizujete svoj sadržaj za pretraživače, posećenost vašeg sajta će drastično da poraste, a vi ćete imati više vremena za ostale ciljeve.

Bilo da ste početnik ili dugogodišnji bloger, a ne znate mnogo o SEO optimizaciji, sledećih 12 saveta za optimizaciju može da vam pomogne da optimizujete svoj sadržaj poput eksperta.

Zaključak

Neke od navedenih grešaka sam i sama napravila dok sam vodila svoj prvi blog, ostale sam uspešno izbegla učeći na tuđim. Bilo da tek počinjete ili sada uviđate da ste napravili mnogo propusta, važno je da znate da se svaka greška dâ ispraviti. Ako imate dodatna pitanja u vezi sa ovom temom, pišite mi putem kontakt strane. Biće mi drago da vam pomognem.

Hvala vam na pažnji! 🙂

P.S. Ukoliko želite više da se edukujete o blogovanju i saznate sve što je potrebno za pokretanje profitabilnog bloga, pridružite se kursu: Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje.

Autor bloga: Maja Vučković

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u izradi sajta ili pripremama i pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Online kurs za pokretanje profitabilnog bloga

Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje
Poručite izradu: web sajta | bloga
Tags:

Napišite svoj komentar ili pitanje!

avatar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  Subscribe  
Notify of

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal
pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMITE RADNU SVESKU
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK FOLDER.
Uspešno ste se prijavili. Hvala!
NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG PRILOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
KONTROLNA LISTA pomoću koje ćete izabrati najbolju WordPress temu za svoj sajt
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PRIDRUŽITE SE ZAJEDNICI
Ne zaboravite da se pridružite zajednici kako biste dobijali savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog!
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
Preuzmite
VODIČ ZA BOJE U IZRADI VIZUELNOG IDENTITETA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
BIBLIOTEKA RESURSA
Pristup biblioteci resursa dozvoljen je samo prijavljenim članovima zajednice. Unesite svoju email adresu kako bih vam poslala pristupne podatke.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMITE SVOJ VODIČ ZA KUPOVINU DOMENA I HOSTINGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
VODIČ ZA KUPOVINU DOMENA I HOSTINGA
Pre nego poručite izradu sajta, potrebno je da kod hosting provajdera zakupite domen i hosting. Pomoću ovog vodiča ćete naučiti kako.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
VODIČ ZA BOJE U KREIRANJU VIZUELNOG IDENTITETA
Vodič pomoću kog lako možete utvrditi boje svog budućeg brenda
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK FOLDER.
Uspešno ste prijavljeni. Hvala!
SAVETI ZA BLOGERE
Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
OVAJ POPUST VIDEĆETE SAMO JEDNOM!!
uspešanblog50
Poštovani,
Ovaj poklon kupon daje Vam čak 50% popusta na online kurs Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje. Sve što je potrebno jeste da prilikom porudžbine kursa, u naznačeno polje, upišete poklon kupon:
uspešanblog50