SAVETI ZA BLOGERE I SAMOSTALNE ONLINE PREDUZETNIKE

Newsletter

Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

Naučite kako da pišete kvalitetan sadržaj za svoj blog

Naučite kako da pišete kvalitetan sadržaj za svoj blog

Naučite kako da pišete kvalitetan sadržaj za svoj blog

Ključ za izradu profitabilnog bloga, koji donosi kupce i lojalne čitaoce upravo je kvalitetan sadržaj. Takav blog, pre svega, svojim čitaocima nudi informacije, savete i tutorijale pomoću kojih će odmah moći da postignu svoje ciljeve ili reše neki od problema u svom poslu.

U nastavku teksta naučićete šta podrazumeva zanimljiv i kvalitetan sadržaj koji će vašim čitaocima koristiti i zbog kog će uvek želeti ponovo da se vrate na vaš blog.

naucite-kako-da-pisete-kvalitetan-sadrzaj-za-svoj-blog

Najpre je potrebno da shvatite da postoji dva tipa priloga:

 • Prosečan prilog
 • Kvalitetan i sadržajan prilog

Prosečan prilog

Jedna od najvećih zabluda je da treba objavljivati što više priloga na nedeljnom nivou. Međutim, prilog koji sadrži 250 – 500 reči samo ukazuje na površno obrađenu temu.

Prosečan prilog karakterišu neke ili sve od navedenih stavki:

 • Manje od 500 – 600 reči (ukoliko u pitanju nije video sadržaj)
 • Navođenje samo opštih koncepata (bez detalja i ulaženja u samu srž teme, primera, saveta i instrukcija)
 • Prilozi koji sadrže potpuno iste informacije i savete kao i ostali prilozi iz iste niše, predstavljeni na potpuno isti način
 • Prilozi koji imaju značajne greške (sadržajne ili tehničke)
 • Prilozi koji su dosadni, zbunjujući ili teški za čitanje
 • Prilozi koji odaju jasan utisak da su napisani zarad affiliate provizije, a ne da bi pomogli čitaocu

Kvalitetan i sadržajan prilog

Prilozi od 1,500+ reči bi trebalo da postanu praksa. Oni se ujedno mogu smatrati i detaljnim vodičima. Svaki čitalac će radije pročitati sjajan prilog dva puta mesečno, nego tri prosečna priloga nedeljno.

Sa druge strane, kvalitetan sadržaj ima dug životni vek. Uvek se iznova pojavljuje na samom vrhu pretrage pretraživača zbog verodostojnosti i relevantnosti informacija koje se odnose na određenu temu, nekoliko meseci, pa čak i godina nakon što je objavljen. Upravo ovakav sadržaj pravi saobraćaj ka vašem sajtu. Takođe ne zaboravite da će oduševljeni čitaoci želeti da taj sjajan sadržaj podele sa što više svojih prijatelja i pratilaca na društvenim mrežama.

Ono što uvek treba da držite na umu je sledeće: Ja blogujem da bih podučavao, a ne objavljivao novosti iz svog ličnog života.

Ima blogova koji su kao dnevnici. Međutim, svi profitabilni blogovi to nisu.

Kvalitetnim prilozima o kojima ovde govorimo će se čitaoci iznova vraćati. To su prilozi po kojima ćete na kraju biti prepoznatljivi.

Kvalitetan prilog karakterišu sledeće stavke:

 • Edukuju čitaoce
 • Daju čitaocima konkretne korake za rešenje određenog problema
 • Predstavljaju sveobuhvatne vodiče
 • Pružaju realne brojeve i detalje
 • Potkrepljeni su primerima, grafikonima, fotografijama, itd…
 • Daju odgovore na česta i važna pitanja
 • Ukazuju na eventualne izazove sa kojima se čitaoci mogu suočiti i kako da ih izbegnu

Svrha vašeg sadržaja jeste da zadivi publiku i čitaoce. Zadatak vam je da čitaocima obezbedite toliko fantastičan i koristan sadržaj da će morati ponovo da ga pročitaju!

Ovakvi prilozi će vam konačno pomoći da dobijete više pretplatnika za svoju mejling listu i prodate više svojih proizvoda i/ili usluga.

U nekim slučajevima prilozi će predstavljati neke od vaših proizvoda ili usluga, pa će na taj način direktno ukazati čitaocima na sve detalje i prednosti, omogućavajući im da saznaju sve pojedinosti, čime povećavate šanse da čitaoce pretvorite u kupce.

Ovakvi prilozi takođe stavljaju ljudima do znanja da ste ekspert u niši o kojoj pišete, pa samim tim gradite i autoritet u toj oblasti. Izgradnja profitabilnog bloga zapravo je bazirana na izgradnji poverenja.

Kvalitet pre kvantiteta

Blogeri uglavnom, kada čuju da je potrebno pisati priloge od najmanje 1,500 – 2,000 reči, počnu da paniče – kako je moguće pisati ovakve priloge 3 – 5 puta nedeljno?!!

Odgovor je da ne treba to da radite!

Poenta uspešnog blogovanja je da pišete DOBAR sadržaj, REĐE. Mnogo uspešnih blogera objavljuje nove priloge jednom ili dva puta mesečno, ali zato svi znaju da će biti fantastični kada ih objave.

Kvalitet pre kvantiteta. U suprotnom ćete uvek biti kao na pokretnoj traci, pokušavajući da napravite sadržaj za koji su male verovatnoće da će služiti bilo kome.

Postoji još jedan dobar razlog zbog kog je bolje ređe objavljivati kvalitetne priloge – potrebno je da ostanete normalni i posvetite se dugoročnim ciljevima i projektima, umesto da ste konstantno opterećeni pisanjem novog priloga za sutra.

Koliko vremena je potrebno za pisanje kvalitetnog priloga?

Očekujte da ćete provesti nekoliko dana, ako ne i celu nedelju, za pisanje jednog ovakvog priloga – koji će oduševiti čitaoce, navesti ih da ga podele na društvenim mrežama i usmeriti nove oči ka vašem blogu.

Uzmite u obzir da će vam više vremena trebati ako ste početnik.

Kada se desi da niste sigurni o čemu bi trebalo da pišete, počnite od dve stvari: vaše kategorije + šta ljudi žele da nauče.

Neki put će vam izgledati kao da prilog nikada neće biti završen, a jedini savet u ovakvom slučaju je: ne napuštajte ga! S vremenom i praksom bićete efikasniji i brži u pisanju sadržaja, pa vam sve ovo i neće izgledati kao nemoguća misija. Vežba dovodi do savršenstva, zar ne? 🙂

NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG PRILOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

Struktura kvalitetnog priloga

Svaki profitabilan blog sastavljen je od mnoštva delova u kojoj svaki deo ima svoju ulogu u stizanju do uspeha.

Sledi formula za pisanje kvalitetnog sadržaja:

1. Koncizan naslov

Ovde nipošto ne smete biti nejasni, stavite čitaocima jasno do znanja šta će naučiti. Zahvaljujući naslovu oni odlučuju hoće li uopšte otvoriti vaš prilog.

Uvek imajte na umu SEO, kakav naslov je najpodobniji za pretragu. Više o optimizaciji sadržaja za pretraživače pročitajte u sledećim prilozima:

Sledi nekoliko primera naslova koji privlače čitaoce:

 • Naučite kako da…
 • 7 načina da… Uvek uključite brojeve umesto reči (“7” umesto “sedam”)
 • Ultimativni vodič za…
 • 8 stvari koje treba da znate o…
 • Kako da napravite…

2. Konkretan uvod

U uvodu treba da u svega nekoliko rečenica objasnite čitaocu sledeće:

 • O čemu se radi u nastavku teksta
 • Zbog čega bi trebalo da ga pročitaju do kraja
 • Koje probleme rešava

3. Naslovna slika

Slika visokog kvaliteta koja je pogodna za objavljivanje priloga na društvenim mrežama.

Ja svoju grafiku kreiram u Photoshop-u, ali postoji puno besplatnih alata na Internetu za one koji ne poseduju znanje grafičkog dizajnera. Ja bih izdvojila sajtove Canva i PicMonkey.

Svaka naslovna slika treba da uključuje sledeće:

4. Sadržaj priloga

O ovome govorimo sve vreme, zar ne? Obezbedite rešenje određenog problema i objasnite kako dostići konkretan cilj vaše ciljne grupe. Zapamtite, želite da pomognete svojim čitaocima!

Podelite sadržaj na sekcije – Podnaslovi su najbolji prijatelji vaših čitalaca! Oni im olakšavaju da pronađu ključne segmente u svakom prilogu i omogućavaju im da ga lakše prate. Osim toga, i Google ih voli, pa su veće šanse da se dobro rangirate na listi pogodaka.

Bullet points + grafika/fotografije koristite ukoliko ih vaš sadržaj zahteva. Upotreba slika ili grafike tamo gde im nije mesto samo će zbuniti čitaoce, bez obzira na to što je Internet vizuelni medij.

Interni linkovi – Kako vaš novi čitalac lako može da dođe do ostalog relevantnog sadržaja? Trudite se da što više povezujete srodne priloge, čitaocima će znatno olakšati kretanje po blogu i jasno staviti do znanja da ste stručni u oblasti o kojoj pišete.

5. Zaključak

Zaključak je jednako važan segment svakog priloga kao i svi pre njega. Nakon što sa svojim čitaocima podelite sve važne informacije, dajte im još razloga da ostanu na vašem blogu.

Sledi nekoliko načina da to uradite:

 • Osvrnite se još jednom na temu o kojoj ste govorili, naglašavajući ključne tačke
 • Dajte svojim čitaocima domaći zadatak! Navedite ih da odmah preduzmu ponuđene korake i da vam se jave sa prvim rezultatima
 • Stavite im do znanja da im stojite na raspolaganju za sva dodatna pitanja i da mogu da ostave svoj komentar i mišljenje o prilogu
 • Zamolite ih da podele prilog na svojim društvenim mrežama ukoliko im se svideo
 • Obezbedite sekciju sa još relevantnog sadržaja
 • Dajte im šansu da se prijave na vašu mejling listu

DODATNI SAVET: Kada konačno završite pisanje svog priloga i smatrate da više nemate šta dodati (ili oduzeti), nemojte ga objaviti. Sačekajte još jedan ili dva dana i ponovo ga pročitajte. Garantujem vam da ćete uvideti sitne propuste i dodatno poboljšati svoj sadržaj.

NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG PRILOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zaključak

Došli smo do kraja jednog od mojih najdražih priloga. Naučili ste kakav pristup je potreban da bi se napisao kvalitetan sadržaj koji će, osim vašim čitaocima, doneti mnogobrojne prednosti i vama kao autorima.

Za sva dodatna pitanja i komentare, koje možete napisati u comment sekciji na kraju ove strane stojim vam na raspolaganju.

Ukoliko vam se prilog svideo i smatrate ga korisnim, molim vas da ga podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Hvala vam na pažnji! 🙂

Podelite prilog sa prijateljima! 🙂

Pročitajte i sledeće

Autor bloga: Maja Vučković

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na vebu.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
Tags:


ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMITE VAŠU RADNU SVESKU
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK FOLDER.
POSETITE ME NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Uspešno ste prijavljeni. Hvala!
NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG PRILOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
KONTROLNA LISTA pomoću koje ćete izabrati najbolju WordPress temu za svoj sajt
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
UNAPREDITE SVOJ BLOG I ONLINE BIZNIS
Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
Preuzmite
VODIČ ZA BOJE U IZRADI VIZUELNOG IDENTITETA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
BIBLIOTEKA RESURSA
Pristup biblioteci resursa dozvoljen je samo prijavljenim članovima zajednice. Unesite svoju email adresu kako bih vam poslala pristupne podatke.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMITE SVOJ VODIČ ZA KUPOVINU DOMENA I HOSTINGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
VODIČ ZA KUPOVINU DOMENA I HOSTINGA
Pre nego poručite izradu sajta, potrebno je da kod hosting provajdera zakupite domen i hosting. Pomoću ovog vodiča ćete naučiti kako.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
VODIČ ZA BOJE U KREIRANJU VIZUELNOG IDENTITETA
Vodič pomoću kog lako možete utvrditi boje svog budućeg brenda
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.