fbpx

SAVETI ZA BLOGERE

Zajednica

Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

NOVI ONLINE KURS: NAUČITE KAKO DA POKRENETE PROFITABILAN BLOG

Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje

Naučite kako da pišete kvalitetan sadržaj za blog

Naučite kako da pišete kvalitetan sadržaj za svoj blog

Naučite kako da pišete kvalitetan sadržaj za blog

Ključ za izradu profitabilnog bloga, koji donosi lojalne čitaoce i kupce upravo je kvalitetan sadržaj. Takav blog, pre svega, svojim čitaocima nudi informacije, savete i tutorijale pomoću kojih će odmah moći da postignu svoje ciljeve ili reše neki od problema u svom poslu.

U nastavku teksta naučićete šta podrazumeva zanimljiv i kvalitetan sadržaj koji će vašim čitaocima biti od koristi i zbog kog će uvek želeti ponovo da se vrate na vaš blog.

naucite-kako-da-pisete-kvalitetan-sadrzaj-za-svoj-blog

Najpre je potrebno da znate da postoje dve vrste priloga za blog:

 • prosečni prilozi;
 • kvalitetni i sadržajni prilozi.

Prosečan prilog

Jedna od najvećih zabluda je da treba objavljivati što više priloga na nedeljnom nivou. Međutim, prilog koji sadrži 250 – 500 reči samo ukazuje na površno obrađenu temu.

Prosečan prilog karakterišu neke ili sve od navedenih stavki:

 • Manje od 500 – 600 reči (ukoliko u pitanju nije video sadržaj);
 • Navođenje samo opštih koncepata (bez detalja i ulaženja u samu srž teme, primera, saveta i instrukcija);
 • Prilozi koji sadrže potpuno iste informacije i savete kao i ostali iz iste niše, predstavljeni na potpuno isti način;
 • Prilozi koji imaju značajne greške (sadržajne ili tehničke);
 • Prilozi koji su dosadni, zbunjujući ili teški za čitanje;
 • Prilozi koji odaju jasan utisak da su napisani zarad affiliate provizije, a ne da bi pomogli čitaocu.

Kvalitetan i sadržajan prilog

Prilozi od 1,500+ reči bi trebalo da postanu praksa. Oni se ujedno mogu smatrati i detaljnim vodičima. Svaki čitalac će radije pročitati sjajan prilog dva puta mesečno, nego tri prosečna priloga nedeljno.

Sa druge strane, kvalitetan sadržaj:

 • ima dug životni vek;
 • uvek se iznova pojavljuje na samom vrhu pretrage pretraživača zbog verodostojnosti i relevantnosti informacija, nekoliko meseci, a čak i godina nakon što je objavljen.

Upravo ovakav sadržaj pravi saobraćaj ka vašem sajtu. Takođe ne zaboravite da će oduševljeni čitaoci želeti da taj sjajan sadržaj podele sa što više svojih prijatelja i pratilaca na društvenim mrežama.

Ono što uvek treba da držite na umu je sledeće: Ja blogujem da bih podučavao, a ne objavljivao novosti iz svog ličnog života.

Ima blogova koji su kao dnevnici. Međutim, svi profitabilni blogovi to nisu.

Kvalitetnim prilozima o kojima ovde govorimo će se čitaoci iznova vraćati. To su prilozi po kojima ćete na kraju biti prepoznatljivi.

Kvalitetan prilog karakterišu sledeće stavke:

 • Edukuju čitaoce;
 • Daju čitaocima konkretne korake za rešenje određenog problema;
 • Predstavljaju sveobuhvatne vodiče;
 • Pružaju realne brojeve i detalje;
 • Potkrepljeni su primerima, grafikonima, fotografijama, itd;
 • Daju odgovore na česta i važna pitanja;
 • Ukazuju na eventualne izazove sa kojima se čitaoci mogu suočiti i kako da ih izbegnu.

Svrha vašeg sadržaja jeste da zadivi publiku i čitaoce. Zadatak vam je da čitaocima obezbedite toliko fantastičan i koristan sadržaj da će morati ponovo da ga pročitaju!

Ovakvi prilozi će vam konačno pomoći da dobijete više pretplatnika na svojoj mejling listi i prodate više svojih proizvoda i usluga.

U nekim slučajevima prilozi će predstavljati neke od vaših proizvoda ili usluga, pa će na taj način direktno ukazati čitaocima na sve detalje i prednosti, omogućavajući im da saznaju sve pojedinosti, čime povećavate šanse da čitaoce pretvorite u kupce.

Ovakvi prilozi takođe stavljaju ljudima do znanja da ste ekspert u niši o kojoj pišete, pa samim tim gradite i autoritet u toj oblasti. Izgradnja profitabilnog bloga zapravo je bazirana na izgradnji poverenja.

Kvalitet pre kvantiteta

Blogeri uglavnom, kada čuju da je potrebno pisati priloge od najmanje 1,500 – 2,000 reči, počnu da paniče – kako je moguće pisati ovakve priloge 3 – 5 puta nedeljno?!!

Odgovor je da ne treba to da radite.

Poenta uspešnog blogovanja je da pišete DOBAR sadržaj, REĐE. Mnogo uspešnih blogera objavljuje nove priloge jednom ili dva puta mesečno, ali zato svi znaju da će biti fantastični kada ih objave.

Kvalitet pre kvantiteta. U suprotnom ćete uvek biti kao na pokretnoj traci, pokušavajući da napravite sadržaj za koji su male verovatnoće da će služiti bilo kome.

Postoji još jedan dobar razlog zbog kog je bolje ređe objavljivati kvalitetne priloge – potrebno je da ostanete normalni i posvetite se dugoročnim ciljevima i projektima, umesto da ste konstantno opterećeni pisanjem novog priloga za sutra.

Koliko vremena je potrebno za pisanje kvalitetnog priloga?

Očekujte da ćete provesti nekoliko dana, ako ne i celu nedelju, za pisanje jednog ovakvog priloga – koji će oduševiti čitaoce, navesti ih da ga podele na društvenim mrežama i usmeriti nove oči ka vašem blogu.

Uzmite u obzir da će vam više vremena trebati ako ste početnik.

Pročitajte i sledeće:
PISANJE ZA BLOG: Kako pisati dobre priloge?

Kada se desi da niste sigurni o čemu bi trebalo da pišete, počnite od dve stvari: vaše kategorije + šta ljudi žele da nauče.

Neki put će vam izgledati kao da prilog nikada neće biti završen, a jedini savet u ovakvom slučaju je: ne napuštajte ga! S vremenom i praksom bićete efikasniji i brži u pisanju sadržaja, pa vam sve ovo i neće izgledati kao nemoguća misija. Vežba dovodi do savršenstva, zar ne? 🙂

NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG PRILOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

Struktura kvalitetnog priloga

Svaki profitabilan blog sastavljen je od mnoštva delova, gde svaki deo ima svoju ulogu u stizanju do uspeha.

Sledi formula za pisanje kvalitetnog sadržaja:

1. Koncizan naslov

Ovde nipošto ne smete da budete nejasni, stavite čitaocima jasno do znanja šta će da nauče. Zahvaljujući naslovu oni odlučuju hoće li uopšte otvoriti vaš prilog.

Uvek imajte na umu i SEO. Kakav naslov je najbolji za pretragu? Šta će vaši potencijalni čitaoci ukucati u pretraživač kako bi se više informisali o temi vašeg priloga?

Više o optimizaciji sadržaja za pretraživače pročitajte u sledećim prilozima:

Sledi nekoliko primera naslova koji privlače čitaoce:

 • Naučite kako da…
 • 7 načina da… Iako nije korektno prema pravopisu, pisanje brojeva brojem, a ne slovima daje mnogo veću konverziju.
 • Ultimativni vodič za…
 • 8 stvari koje treba da znate o…
 • Kako da napravite…

2. Konkretan uvod

U uvodu treba da u svega nekoliko rečenica objasnite čitaocu sledeće:

 • O čemu se radi u nastavku teksta;
 • Zbog čega bi trebalo da ga pročitaju do kraja;
 • Koje probleme rešava.

Imajte na umu da i ovde treba upotrebiti ključnu reč za koju želite da optimizujete svoj prilog.

3. Naslovna slika

Slika visokog kvaliteta koja je pogodna za objavljivanje priloga na društvenim mrežama.

Ja svoju grafiku kreiram u Photoshop-u, ali postoji puno besplatnih alata na Internetu za one koji ne poseduju znanje grafičkog dizajnera. Ovde bih izdvojila sajtove Canva PicMonkey.

Svaka naslovna slika treba da uključuje sledeće:

4. Sadržaj priloga

O sadržaju govorimo sve vreme, zar ne? Obezbedite rešenje određenog problema i objasnite kako dostići konkretan cilj vaše ciljne grupe. Zapamtite, želite da pomognete svojim čitaocima.

Podelite sadržaj na sekcije – Podnaslovi su najbolji prijatelji vaših čitalaca. Oni im olakšavaju da pronađu ključne segmente u svakom prilogu i omogućavaju im da ga lakše prate. Osim toga, i Google ih voli, pa su veće šanse da se dobro rangirate na listi pogodaka.

Bullet points + grafika/fotografije koristite ukoliko ih vaš sadržaj zahteva. Upotreba slika ili grafike tamo gde im nije mesto samo će zbuniti čitaoce, bez obzira na to što je Internet vizuelni medij.

Interni linkovi – Kako vaš novi čitalac lako može da dođe do ostalog relevantnog sadržaja? Trudite se da što više povezujete srodne priloge, čitaocima će znatno olakšati kretanje po blogu i jasno staviti do znanja da ste stručni u oblasti o kojoj pišete.

5. Zaključak

Zaključak je jednako važan segment svakog priloga kao i svi pre njega. Nakon što sa svojim čitaocima podelite sve važne informacije, dajte im još razloga da ostanu na vašem blogu.

Sledi nekoliko načina da to uradite:

 • Osvrnite se još jednom na temu o kojoj ste govorili, naglašavajući ključne tačke;
 • Dajte svojim čitaocima domaći zadatak. Navedite ih da odmah preduzmu ponuđene korake i da vam se jave sa prvim rezultatima;
 • Stavite im do znanja da im stojite na raspolaganju za sva dodatna pitanja i da mogu da ostave svoj komentar i mišljenje o prilogu;
 • Zamolite ih da podele prilog na svojim društvenim mrežama ukoliko im se svideo;
 • Obezbedite sekciju sa još relevantnog sadržaja;
 • Dajte im šansu da se prijave na vašu mejling listu.

DODATNI SAVET: Kada konačno završite pisanje svog priloga i smatrate da više nemate šta dodati (ili oduzeti), nemojte ga objaviti. Sačekajte još jedan ili dva dana i ponovo ga pročitajte. Garantujem vam da ćete uvideti sitne propuste i dodatno poboljšati svoj sadržaj.

NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG PRILOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zaključak

Došli smo do kraja jednog od mojih najdražih priloga. Naučili ste kakav pristup je potreban da bi se napisao kvalitetan sadržaj koji će, osim vašim čitaocima, doneti mnogobrojne prednosti i vama kao autorima.

Sada vas pozivam da pročitate i sledeće: PISANJE ZA BLOG: Kako pisati dobre priloge?

Hvala vam na pažnji! 🙂

P.S. Ukoliko želite više da se edukujete o blogovanju i saznate sve što je potrebno za pokretanje profitabilnog bloga, pridružite se kursu: Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje.

Autor bloga: Maja Vučković

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u izradi sajta ili pripremama i pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Novi online kurs za pokretanje profitabilnog bloga

Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje
Poručite izradu: web sajta | bloga
Tags:

Napišite svoj komentar ili pitanje!

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal
pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMITE RADNU SVESKU
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK FOLDER.
POSETITE ME NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Uspešno ste se prijavili. Hvala!
NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG PRILOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
KONTROLNA LISTA pomoću koje ćete izabrati najbolju WordPress temu za svoj sajt
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PRIDRUŽITE SE ZAJEDNICI
Ne zaboravite da se pridružite zajednici kako biste dobijali savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog!
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
Preuzmite
VODIČ ZA BOJE U IZRADI VIZUELNOG IDENTITETA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
BIBLIOTEKA RESURSA
Pristup biblioteci resursa dozvoljen je samo prijavljenim članovima zajednice. Unesite svoju email adresu kako bih vam poslala pristupne podatke.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMITE SVOJ VODIČ ZA KUPOVINU DOMENA I HOSTINGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
VODIČ ZA KUPOVINU DOMENA I HOSTINGA
Pre nego poručite izradu sajta, potrebno je da kod hosting provajdera zakupite domen i hosting. Pomoću ovog vodiča ćete naučiti kako.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
VODIČ ZA BOJE U KREIRANJU VIZUELNOG IDENTITETA
Vodič pomoću kog lako možete utvrditi boje svog budućeg brenda
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK FOLDER.
Uspešno ste prijavljeni. Hvala!
SAVETI ZA BLOGERE
Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.