fbpx

SAVETI ZA BLOGERE

Zajednica

Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

NOVI ONLINE KURS: NAUČITE KAKO DA POKRENETE PROFITABILAN BLOG

Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje

Brzina učitavanja strana na blogu

brzina ucitavanja

Brzina učitavanja strana na blogu

Brzina učitavanja strana je temelj na kom počiva svaki uspešan blog. Ukoliko nameravate da pokrenete i vodite ozbiljan i kvalitetan blog, brzina učitavanja strana je nešto o čemu uvek morate voditi računa.

Najnovije statistike pokazuju da 47% posetilaca sajtova očekuje da se veb strana učita za manje od 2 sekunde, dok će 40% njih otići sa sajta kom za učitavanje treba više od 3 sekunde.

Osim posetilaca, ni Google i ostali pretraživači ne gledaju blagonaklono na blogove čija je brzina učitavanja strana loša.

Ovaj prilog sam prvenstveno odlučila da napišem za ljude koji nemaju znanja i veštine veb programera, a imam i lepu vest – ne morate biti veb programer da bi brzina učitavanja strana na vašem blogu bila dobra.

U nastavku teksta saznaćete kako se brzina učitavanja strana vašeg bloga može drastično unaprediti.

brzina učitavanja strana

Izaberite dobrog hosting provajdera

Ako želite da poslušate samo jedan od saveta koje ću vam dati, onda neka to bude ovaj: Izaberite dobrog hosting provajdera.

Moj sajt je prvih pet godina hostovala firma iz Beograda, koja je u to vreme imala reputaciju jednog od najboljih hosting provajdera u Srbiji. Vreme koje sam utrošila na povećanje brzine učitavanja svog sajta meri se danima, ne satima. Naučila sam o administraciji servera više nego što mi je kao web dizajneru bilo potrebno, ali rezultati i dalje nisu bili zadovoljavajući.

Onda sam, nakon što mi se sajt jednog dana potpuno srušio, bez meni poznatog povoda, odlučila da promenim hosting provajdera i pogodite šta – desilo se čudo! Strane su počele da se učitavaju kao od šale, a posao mi je pričinjavao još veće zadovoljstvo.

Dakle, ako imate problema sa brzinom učitavanja, prvo proverite da li ste odabrali dobrog hosting provajdera. Ako niste, promenite ga i poštedite sebe frustracija kroz koje smo neki moji saradnici i ja prošli.

Pročitajte i sledeće:
Naučite kako da odaberete veb hosting i domen za svoj sajt

Optimizujte slike i grafiku

Veličina grafičkih datoteka je takođe jedan od čestih uzroka sporog učitavanja stranica, pa blogeri čiji sadržaj zahteva dosta slika (modni blogovi, blogovi o hrani, putovanjima, itd.) moraju da obrate posebnu pažnju na njihovu optimizaciju.

Optimizacija slika i grafike je svakako obavezna i za ostale, čiji sadržaj se bazira na tekstu.

Slike za veb možete da optimizujete na dva načina:

  • u Photoshop-u (preporučeno);
  • pomoću plugin-a za optimizaciju.

Ovde ću da vam predstavim oba načina, a vi odlučite koji vam više odgovara.

Optimizacija slika i grafike u Photoshop-u

Plugin za optimizaciju slika i grafike
Plugin WP-Smush.it, nakon što ga instalirate, automatski obavlja optimizaciju dok učitavate slike u WordPress. Ipak, ovo ne znači da možete da učitate fotografiju ogromnih dimenzija i očekujete da plugin napravi čudo. U slučaju da se opredelite za ovaj način optimizovanja grafike, morate da vodite računa i smanjite dimenzije fotografija koje postavljate na svoj blog.

Napomena:
Bez obzira na to što je beskrajno lakše samo instalirati plugin i ne razmišljati više o optimizaciji, moja preporuka vam je da, ipak, koristite Photoshop. Tako ćete imati potpunu kontrolu nad dimenzijama i veličinom grafičkih datoteka.

Rešite se nepotrebnih plugin-ova

Znam koliko je zabavno kada instalirate različite plugin-ove, ima ih sjajnih. Ali, odgovorite sebi koliko su vam zaista potrebni.

One koji vam služe samo da bi impresionirali ili, još gore, zabavili posetioce funkcionalnostima koje pružaju, obrišite smesta. “Jao, što je ovo simpatično!” vam neće doneti više poseta, a brzina učitavanja strana će se drastično pogoršati.

Sa druge strane, ima i onih koji za svaki mogući segment bloga instaliraju plugin. Ne ide to tako. Tada skripte nekih od tih plugin-ova dođu u sukob i na blogu nastane haos. Ovo je slučaj sa ljudima koji ne žele da ulože u dobru WordPress temu, pa su prinuđeni da nedostatke besplatne teme koju su odabrali pokrivaju plugin-ovima.

Takođe treba da znate da nije dovoljno samo da deaktivirate plugin, već ga i permanentno obrišete. Bez obzira na to što nije aktivan, i dalje se učitava zajedno sa ostalim podacima.

Pročitajte i sledeće:
WordPress plugin-ovi

Ograničite prikaz broja priloga po strani

Verujem da želite da svi vaši prilozi budu pročitani, ali to što će ih se na jednoj strani naći 20 ne znači ništa. Ljudi se uglavnom opredele da kliknu na neki od priloga na samom vrhu strane, dok ostalih 15 uopšte i ne primete.

Naravno da treba čitaoce da navedete da pročitaju što više vašeg sadržaja, ali postoje mnogo bolji načini da to uradite. Zašto ne biste, na primer, po strani ograničili prikaz na pet priloga, a na bočnu traku postavili tri ili četiri najčitanija?

Takođe, na kraju svakog priloga možete da postavite sekciju sa nekoliko srodnih tekstova. I naravno, obavezno u okviru samog priloga postavljajte linkove ka relevantnim prilozima na vašem blogu.

Ograničite broj memorisanih revizija priloga

S obzirom na prirodu ovog posla, revizije se rade i po 10, 20 puta, a WordPress skladišti sve vaše radne verzije i izmene – zauvek! Čemu će vam one služiti jednom kada pritisnete Publish i objavite prilog?

Postoji zaista fantastičan i besplatan plugin Revision Control koji vam omogućava da ograničite broj sačuvanih revizija. Njega sam koristila ranije, a sada koristim WP-Optimize, koji vam omogućava da samo jednim klikom obrišete memorisane revizije i još puno nepotrebnog sadržaja.

Ispraznite sekciju Trash

Tako je, obrisani prilozi koji se nalaze u vašoj Trash sekciji, bez obzira na to što se nigde ne mogu videti, takođe umanjuju brzinu učitavanja vašeg bloga.

Smanjite broj share dugmadi

Razmislite da li zaista imate koristi od 15 dugmadi za share? Najveći broj plugin-ova za deljenje sadržaja na društvenim mrežama koristi JavaScript, koji znatno otežava učitavanje veb strana, a često pravi i dodatne probleme na sajtu.

Izaberite najviše pet društvenih mreža za koje ćete omogućiti deljenje postova direktno sa vašeg bloga.

Zaboravite na hotlinkove i zaštitite se od direktnog linkovanja vaših slika!

Za one koji ne znaju, hotlinking predstavlja korišćenje slika i drugog veb sadržaja kopiranjem linka koji se nalazi na drugom veb serveru, umesto da sadržaj učitate na svoj server.

Naizgled, ovaj scenario deluje dobro zato što su svi izgledi da ćete uštedeti dosta protoka, koji je uglavnom ograničen. Međutim, ako je sajt koji hostuje podatke koje koristite spor, to će se odraziti i na učitavanje vašeg bloga.

Drugi, još važniji podatak je da se hotlinking smatra krađom. Ukoliko vam vlasnik sajta, čije slike direktno linkujete, nije dao dozvolu za korišćenje sadržaja, vi ,u suštini, kradete protok koji je taj vlasnik platio za svoj sajt, pa vas može prijaviti za kršenje autorskih prava i zloupotrebu.

Omogućavanjem Hotlink protection opcije u vašem cPanelu zaštitićete se od direktnog linkovanja vašeg sadržaja na drugim sajtovima.

Redovno ažurirajte WordPress

Najnovije verzije WordPress-a su uvek najbrže. Osim toga, treba da znate i da ih je najteže hakovati, pa nemojte biti lenji da odvojite najviše dva minuta čim vas WP obavesti da ga treba ažurirati.

Zaključak

Neke od predloženih koraka završićete očas posla, dok će vam za druge biti potrebno i par dana. Međutim, neophodno je da ih sve primenite kako bi brzina učitavanja strana na vašem blogu dosegla željeni nivo.

Ja vam garantujem pozitivne rezultate, a ukoliko niste sigurni da ste najbolje razumeli neki od predloženih saveta, slobodno me kontaktirajte. ili napišite svoje pitanje ispod, u sekciji za komentare.

Hvala vam na pažnji! 🙂

Autor bloga: Maja Vučković

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u izradi sajta ili pripremama i pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Online kurs za pokretanje profitabilnog bloga

Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje
Poručite izradu: web sajta | bloga

Napišite svoj komentar ili pitanje!

avatar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  Subscribe  
Notify of

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal
pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMITE RADNU SVESKU
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK FOLDER.
Uspešno ste se prijavili. Hvala!
NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG PRILOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
KONTROLNA LISTA pomoću koje ćete izabrati najbolju WordPress temu za svoj sajt
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PRIDRUŽITE SE ZAJEDNICI
Ne zaboravite da se pridružite zajednici kako biste dobijali savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog!
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
Preuzmite
VODIČ ZA BOJE U IZRADI VIZUELNOG IDENTITETA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
BIBLIOTEKA RESURSA
Pristup biblioteci resursa dozvoljen je samo prijavljenim članovima zajednice. Unesite svoju email adresu kako bih vam poslala pristupne podatke.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PREUZMITE SVOJ VODIČ ZA KUPOVINU DOMENA I HOSTINGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
VODIČ ZA KUPOVINU DOMENA I HOSTINGA
Pre nego poručite izradu sajta, potrebno je da kod hosting provajdera zakupite domen i hosting. Pomoću ovog vodiča ćete naučiti kako.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
VODIČ ZA BOJE U KREIRANJU VIZUELNOG IDENTITETA
Vodič pomoću kog lako možete utvrditi boje svog budućeg brenda
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK FOLDER.
Uspešno ste prijavljeni. Hvala!
SAVETI ZA BLOGERE
Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
OVAJ POPUST VIDEĆETE SAMO JEDNOM!!
uspešanblog50
Poštovani,
Ovaj poklon kupon daje Vam čak 50% popusta na online kurs Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje. Sve što je potrebno jeste da prilikom porudžbine kursa, u naznačeno polje, upišete poklon kupon:
uspešanblog50