Saveti za blogere i samostalne preduzetnike
Web i grafički dizajn
AUTOR BLOGA: Maja Vučković
Web i grafički dizajner

SAVETI ZA BLOGERE I SAMOSTALNE PREDUZETNIKE

Newsletter

Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete posao svojih snova pretvoriti u stvarnost!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe.

Optimizacija WordPressa za pretraživače

Optimizacija WordPressa za pretraživače

Optimizacija WordPressa za pretraživače

Iako je instaliranje i pokretanje WordPress sajta jednostavno, početnici nisu upoznati sa procedurom konfigurisanja WordPress-a i njegovim podešavanjem  za pretraživače, pa gotovo svi prave iste početničke greške i propuste, koji ih kasnije mogu koštati loše pozicije na pretraživačima.

Ovde ćete naučiti kako da odmah nakon instaliranja, korak po korak, konfigurišete WordPress i optimizujete ga za pretraživače

 

1. Proverite da li je naslov bloga dovoljno jasan da se lako prepoznaje kao vaš blog

Ukoliko prilikom instalacije WordPress-a niste uneli dobar naziv vašeg bloga, ili iz bilo kog drugog razloga želite da ga promenite, to lako možete uraditi tako što ćete izabrati opciju: Settings -> General.

Naziv bloga treba da bude kratak i efektan, da u najviše dve, tri reči vašim posetiocima stavi do znanja o čemu vaš blog govori. Ukoliko vodite neki posao, ovde ćete upisati naziv vaše firme.

2. Proverite da li ste napisali dovoljno dobar podnaslov bloga

Na primer, “Još jedan WordPressov blog” ne opisuje dovoljno dobro ono o čemu blog govori, a takav sajt Google će automatski rangirati kao loš i nepouzdan, jer će smatrati da ne posedujete ni osnovno znanje o temi o kojoj ćete govoriti na svom blogu.

Podnaslov bloga je vrlo važan sastavni deo metapodataka lokacije – to su informacije koje pretraživači koriste da bi vašu veb lokaciju stavili u kontekst s milionima drugih lokacija na internetu.

3. Instalirajte i aktivirajte Googleove dodatne module XML Sitemaps i All in One SEO Pack

Pođimo od najlakše faze konfigurisanja dodatnog modula Google XML Sitemaps. Podrazumevani parametri su dobri sve dok ne poželite da mapu lokacije podesite tako da pridaje veći značaj nekim tipovima sadržaja u odnosu na druge, ili da isključuje određene stranice ili kategorije.

Parametri imaju zadatak da naprave mapu sadržaja (celog, ne samo najnovijeg) vaše lokacije i omoguće Googleu da sazna kada je bilo ažuriranja. Google zatim koristi mapu lokacije kao indeks, kako bi pronašao i napravio katalog novog sadržaja i postavio ga u kontekst sa ostatkom sadržaja na lokaciji. Mapa lokacije takođe govori pretraživaču koliko često se određen sadržaj ažurira. S mapom lokacije zasnovanom na XML jeziku, Google zna gde se nalazi sav vaš sadržaj, kada je poslednji put ažuriran, te koliko često Google treba da se vrati i ponovo ga proveri. Sve ovo prepuštate Googleu i to u onom formatu koji on želi. Zato bi ovo trebalo da bude jedan od osnovnih i nezaobilaznih dodatnih modula.

All in One SEO Pack traži dodatno konfigurisanje, ali samo na najvišem nivou. Podrazumevani parametri su zadovoljavajući za većinu lokacija. Pri vrhu ekrana upišite naslov početne strane, opis i ključne reči, snimite ih i to je sve. Ova tri polja omogućavaju da imate posebne metapodatke samo za svoju početnu stranu, koje ćete koristiti da biste pretraživačima dali više detalja o svojoj lokaciji prilikom indeksiranja početne strane. Niže na toj stranici, označite polje za dodavanje kategorija kao ključnih reči i oznaka.

Napomena: Ukoliko vaša tema ima integrisanu podršku za SEO, nema potrebe da instalirate All in One SEO Pack.

Googleove Webmaster alatke

Korišćenje Googleovih Webmaster alatki jedan je od najlakših načina da naučite više o svojoj veb lokaciji. Da biste saznali kako je Google indeksirao vašu lokaciju i pomoću kojih ključnih reči, ili da biste rešili probleme kao što su oni s lošim vezama, posetite ovu adresu. U prvom koraku proverite da li ste vlasnik svog domena. Google ovo olakšava tako što vam daje opciju za dodavanje programskog koda u zaglavlje vaše lokacije ili za učitavanje HTML datoteke.

Konfigurisanje Googleovih Webmaster alatki

Pomoću sledećih koraka podesite Googleove Webmaster alatke za svoje veb lokacije i domene:

  1. Posetite Googleove Webmaster alatke i prijavite se pomoću svog identifikatora za Google (Google ID).
  2. Upišite svoj domen (jedan ili više njih).
  3. Pritisnite Verify.
  4. Izaberite metodu. Ako koristite All in One SEO, predlažem metodu s meta oznakama (Meta tag).
  5. Kopirajte red “<meta name=…>” i prenesite ga u polje Additional Home Headers u okviru opcija All in One SEO vaše oblasti za administriranje. Pritisnite Update Options da biste snimili izmene.
  6. Ako ne koristite All in One SEO, a vaša tema podržava dodavanje zaglavlja, upotrebite tu opciju.
  7. Pritisnite Verify.

Iznenadićete se kad vidite šta Google zna o vašoj veb lokaciji.

4. Konfigurišete stalne veze

Da biste naučili kako i zašto treba da definišete svoje stalne veze, morate znati šta je to. Stalna veza (permalink ili permanent link) jeste veza ili adresa stranice (URL) koja je stalna i koja se može zabeležiti. U vreme kada su veb lokacije tek počele da se pokreću koristeći baze podataka za smeštanje i šablone za prikazivanje sadržaja, često niste mogli zabeležiti vezu ka toj stranici. Svaka je stranica u osnovi postojala samo jednom i samo onoliko dugo koliko ju je neka osoba posećivala. To znači da Google i drugi pretraživači nisu mogli dobro da indeksiraju veb lokaciju (ponekad nisu mogli uopšte), jer je bilo malo stvarnih veza ka stranicama. Da bi se rešio problem, odlučeno je da se za ceo sadržaj veb lokacije naprave stalne veze koje se mogu indeksirati. Čak i dinamički sadržaj (kao što je spisak svih priloga sa bloga koji spadaju u određenu kategoriju) ima stalnu vezu koja se može zabeležiti.

Koje ćete parametre stalnih veza menjati? Često se podešava način na koji su stalne veze formatirane. Podrazumevana struktura stalne veze u WordPress-u izgleda, na primer, kao http://yoursite.com/?p=221. Broj 221 je identifikator priloga na blogu. Iako je ovo u redu i može se zabeležiti bez problema, čitaocu ili pretraživaču ne pruža mnogo informacija o prilogu. Bilo bi bolje da vaša veza sadrži, na primer, godinu, mesec i dan objavljivanja priloga, kao i njegov naslov.

Dobre veze ne samo da je lakše čitati i razumeti u adresnom polju, nego i pretraživači mogu da razumeju njihov kontekst. Shodno tome, dobićete bolje rangiranu i pristupačniju veb lokaciju.

Menjanje stalne veze veb lokacije svodi se na biranje opcije koja nije podrazumevana. Ovo je prikazano na sledećoj slici.

Konfigurisanje stalnih veza

Kada pritisnete dugme Save Changes, prikazaće se sledeća poruka: Permalink Structure Updated (struktura stalne veze je ažurirana).

5. Izmenite ime podrazumevane kategorije “Uncategorized” u ime koje bolje opisuje vašu lokaciju

Kada prvi put instalirate WordPress, pravi se i kategorija “Uncategorized”; ako prilogu ne dodelite kategoriju, dodeliće mu se kategorija Uncategorized. Ovu kategoriju možete preimenovati, ili možete definisati novu podrazumevanu kategoriju.

6. Napravite kategorije za sve o čemu ćete govoriti na blogu ili veb lokaciji

Kategorije (Categories) su sastavni deo organizovanja priloga na blogu. Svi prilozi se nalaze u kategoriji i to je pravilo WordPress-a.

Uvek se trudite da ne pravite više od 10 kategorija na svom blogu. Može se desiti da zbog preterivanja s kategorizovanjem morate spajati kategorije, ili ih kao potkategorije podvoditi pod druge kategorije.

Ipak, ne morate odmah odlučiti koje ćete kategorije imati. Nove kategorije možete uvoditi u hodu, pogotovo kad zalazite u nove oblasti sadržaja na svom blogu.

7. Obrišite prvi podrazumevani post i komentar na blogu

Pri svakoj instalaciji WordPress-a, na vašem sajtu pojavljuju se podrazumevani prilog “Hello World” i komentar. Potrebno je da ih obrišete zato što pretraživačima ukazuju na sajt sa nekvalitetnim sadržajem.

8. Ne instalirajte neproverene module i redovno ažurirajte postojeće

Dodatni moduli (plugins) ažuriraju se isto ili slično kao i WordPress. Kada treba da ažurirate neki dodatni modul, videćete broj na dugmetu Plugin, a kada pogledate listu modula, ispod modula ćete videti napomenu da je dostupno ažuriranje.

9. Redovno pravite rezervne kopije vaše baze podataka

Vaša baza podataka je najvažniji deo WordPress-ove veb lokacije. Ona sadrži sve vaše parametre, objavljivanja – ukratko, sve što imate. Zahvaljujući bazi podataka, možete svoju veb lokaciju premestiti bilo gde, pri čemu će WordPress-ove datoteke ostati opšte i lako dostupne. Jedine važne datoteke koje se ne nalaze u vašoj bazi podataka jesu one koje ste učitali, pa možete videti zašto vam se, kad god ažurirate WordPress ili instalirate dodatni modul koji može izmeniti vašu strukturu baze podataka, daje savet da obavezno napravite rezervnu kopiju baze pre nego što nastavite rad.

Kao i sve baze podataka, ponekad je potrebno samo malo popravki i optimizovanja da bi sve radilo kako treba. Ja za izradu rezervnih kopija, popravku i optimizovanje baze koristim modul WP-DBManager.

10. Redovno ažurirajte WordPress

Redovno ažuriranje WordPress-a je od suštinskog značaja, ne samo da bi vaš blog ili sajt dobio nove funkcije, poboljšao performanse i bio stabilniji, nego i zato da bi bio bezbedniji. Srećom, ažuriranje WordPress-a sastoji se od samo jednog pritiska mišem. Tom prilikom se WordPress deaktivira, prebacuje u režim održavanja, uvode se nove datoteke, izbacuju stare i sve se vraća u normalno stanje.

11. Lozinke su važne

Od hakera ćete se najlakše odbraniti pomoću jake lozinke. Lozinka mora biti jedinstvena, slučajna i dovoljno dugačka da bi bila bezbedna (mora imati najmanje 10 – 15 znakova).

Po svom predefinisanom stanju, WordPress dozvoljava korisnicima neograničen broj unošenja pogrešne lozinke na panou za prijavu. Sa WP Limit Login Attempts modulom možete ograničiti broj unošenja neispravnih lozinki.

Zaključak

Kada jednom podesite ove parametre, oni će funkcionisati. Od dodatnih modula, tema, stalnih veza i parametara zavisi 95% ishoda, dok preostalih 5% zavisi od vas.

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa konfigurisanjem WordPress-a i njegovom optimizacijom za pretraživače, napišite ih ispod, u polju za komentar.

Hvala na pažnji! 🙂

Pročitajte i sledeće

Autor bloga: Maja Vučković

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na vebu.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete posao svojih snova pretvoriti u stvarnost!
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
Tags:
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju web sajt koji žele da unaprede
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
PREUZMITE VAŠU RADNU SVESKU
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
USPEŠNO STE SE PRIJAVILI.
HVALA!
Dobili ste email.
POSETITE ME NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
EKSKLUZIVNI
MATERIJAL
We hate SPAM and promise to keep
your email address safe.
Prijavite se ukoliko svakog meseca želite da dobijate ekskluzivni materijal i posao svojih snova pretvorite u stvarnost!
BIBLIOTEKA RESURSA
ZA BLOGERE I SAMOSTALNE PREDUZETNIKE
Unesite svoju email adresu kako bih vam poslala pristupne podatke.
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG POSTA
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
PRIJAVITE SE ZA NAJNOVIJE PRILOGE!
KONTROLNA LISTA pomoću koje ćete izabrati najbolju WordPress temu za svoj sajt
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
EKSKLUZIVNI
MATERIJAL
Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete posao svojih snova pretvoriti u stvarnost!
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete posao svojih snova pretvoriti u stvarnost!
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.