Saveti za blogere i samostalne preduzetnike
Web i grafički dizajn
AUTOR BLOGA: Maja Vučković
Web i grafički dizajner

SAVETI ZA BLOGERE I SAMOSTALNE ONLINE PREDUZETNIKE

Newsletter

Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe.

Kako da povećate brzinu učitavanja svog bloga

brzina ucitavanja

Kako da povećate brzinu učitavanja svog bloga

Brzina učitavanja je nešto što nipošto ne smete potceniti ako nameravate da svoj blog unapredite u bilo kom smislu. Ona je temelj na kom počiva svaki uspešan sajt.

Najnovije statistike pokazuju da 47% posetilaca sajtova očekuje da se veb strana učita za manje od 2 sekunde, dok će 40% njih napustiti sajt kom za učitavanje treba više od 3 sekunde.

Ovaj post sam prvenstveno odlučila da napišem za ljude koji nemaju znanja i veštine veb programera, a imam i lepu vest – ne morate biti veb programer da bi brzina učitavanja vašeg bloga bila sjajna!

U nastavku teksta saznaćete kako da na jednostavan način povećate brzinu učitavanja svog bloga.

Izaberite dobru hosting kompaniju

Ako želite da poslušate samo jedan od saveta za povećanje brzine učitavanja vaših strana koje sam ovde navela, onda neka to bude ovaj: Izaberite dobru hosting kompaniju.

Moj sajt je prvih 5 godina hostovala jedna firma iz Beograda, koja ujedno ima i reputaciju jednog od najboljih provajdera u Srbiji. Vreme koje sam utrošila na povećanje brzine učitavanja svog sajta meri se danima, ne satima. Naučila sam o administraciji servera više nego što mi je kao veb dizajneru bilo potrebno, ali rezultati i dalje nisu bili zadovoljavajući.

Onda sam, nakon što mi se sajt jednog dana potpuno srušio, bez meni poznatog povoda, odlučila da promenim hosting kompaniju i pogodite šta – desilo se čudo! Strane su počele da se učitavaju kao od šale, a posao mi je pričinjavao još veće zadovoljstvo.

Dakle, ako imate problema sa brzinom učitavanja, prvo proverite da li ste odabrali dobru hosting kompaniju. Ako niste, promenite je i poštedite sebe frustracija kroz koje smo neki moji saradnici i ja prošli.

Pročitajte sledeći prilog: Naučite kako da odaberete veb hosting i domen za svoj sajt

Optimizujte slike i grafiku

Veličina grafičkih datoteka je, takođe, jedan od čestih uzroka sporog učitavanja stranica, pa blogeri čiji sadržaj zahteva dosta slika (modni blogovi, blogovi o hrani, putovanjima, itd.) moraju obratiti posebnu pažnju na njihovu optimizaciju.

Optimizacija slika i grafike je svakako korisna i za ostale, čiji sadržaj se uglavnom bazira na tekstu, pa je nemojte ignorisati.

Slike za veb možete optimizovati na dva načina:

  • u Photoshop-u
  • pomoću plugin-a za optimizaciju

Ovde ću vam predstaviti oba načina, a vi odlučite koji vam više odgovara.

Optimizacija slika i grafike u Photoshop-u

Plugin za optimizaciju slika i grafike
Plugin WP-Smush.it, nakon što ga instalirate, automatski obavlja optimizaciju dok učitavate slike u WordPress.

Napomena:
Bez obzira na to što je beskrajno lakše samo instalirati plugin i ne razmišljati više o optimizaciji, moja preporuka vam je da, ipak, koristite Photoshop. Tako ćete imati potpunu kontrolu nad dimenzijama i veličinom grafičkih datoteka na svom blogu.

Rešite se nepotrebnih plugin-ova

Znam koliko je zabavno instalirati različite plugin-ove, ima ih zaista sjajnih. Ali, odgovorite sebi koliko su vam zaista potrebni.

One koji vam služe samo da bi impresionirali ili, još gore, zabavili posetioce funkcionalnostima koje pružaju, obrišite smesta. “Jao, što je ovo simpatično!” vam neće doneti više poseta, ali će znatno usporiti brzinu učitavanja.

Treba da znate i da nije dovoljno samo deaktivirati plugin, već ga i permanentno obrisati. Bez obzira na to što nije aktivan, i dalje se učitava zajedno sa ostalim podacima.

Ograničite prikaz broja priloga po strani

Verujem da želite da svi vaši postovi budu pročitani, ali to što će ih se na jednoj strani naći 20 ne znači ništa. Ljudi se uglavnom opredele da kliknu na neki od postova na samom vrhu strane, dok ostalih 15 uopšte i ne primete.

Naravno da treba čitaoce da navedete da pročitaju što više vašeg sadržaja, ali postoje mnogo bolji načini da to uradite. Zašto ne biste, na primer, po strani ograničili prikaz na 5 postova, a na bočnu traku postavili 3 ili 4 najčitanija posta?

Ograničite broj memorisanih revizija postova

S obzirom na prirodu ovog posla, revizije je potrebno raditi i po 10, 20 puta, a WordPress skladišti sve vaše radne verzije i izmene – zauvek! Čemu će vam one služiti jednom kada pritisnete Publish i objavite post?

Postoji zaista fantastičan i besplatan plugin Revision Control koji vam omogućava da ograničite broj sačuvanih revizija. Brzina učitavanja mojih stranica je, nakon što sam instalirala ovaj plugin, drastično porasla.

Ispraznite sekciju Trash

Tako je, obrisani postovi koji se nalaze u vašoj Trash sekciji, bez obzira na to što se nigde ne mogu videti, takođe umanjuju brzinu učitavanja vašeg bloga.

Smanjite broj share dugmadi

Razmislite da li zaista imate koristi od 15 dugmadi za share? Najveći broj plugin-ova za deljenje sadržaja na društvenim mrežama koristi JavaScript, koji znatno otežava učitavanje veb strana, a često pravi i dodatne probleme na sajtu.

Izaberite najviše 5 društvenih mreža za koje ćete omogućiti deljenje postova direktno sa vašeg bloga.

Zaboravite na hotlinkove i zaštitite se od direktnog linkovanja vaših slika!

Za one koji ne znaju, hotlinking predstavlja korišćenje slika i drugog veb sadržaja kopiranjem linka koji se nalazi na drugom veb serveru, umesto da sadržaj učitate na svoj server.

Naizgled, ovaj scenario deluje dobro zato što su svi izgledi da ćete uštedeti dosta protoka, koji je uglavnom ograničen. Međutim, ako je sajt koji hostuje podatke koje koristite spor, to će se odraziti i na učitavanje vašeg bloga.

Drugi, još važniji podatak je da se hotlinking smatra krađom. Ukoliko vam vlasnik sajta, čije slike direktno linkujete, nije dao dozvolu za korišćenje sadržaja, vi ,u suštini, kradete protok koji je taj vlasnik platio za svoj sajt, pa vas može prijaviti za kršenje autorskih prava i zloupotrebu.

Omogućavanjem Hotlink protection opcije u vašem cPanelu zaštitićete se od direktnog linkovanja vašeg sadržaja na drugim sajtovima.

Redovno ažurirajte WordPress

Najnovije verzije WordPress-a su uvek najbrže. Osim toga, treba da znate i da ih je najteže hakovati, pa nemojte biti lenji da odvojite najviše dva minuta čim vas WP obavesti da ga treba ažurirati.

Zaključak

Neke od predloženih koraka završićete očas posla, dok će vam za druge trebati i par dana. Međutim, neophodno je da ih sve primenite u cilju poboljšanja brzine učitavanja vašeg bloga.

Ja vam garantujem pozitivne rezultate, a ukoliko niste sigurni da ste najbolje razumeli neki od predloženih saveta, slobodno me kontaktirajte ili napište svoje pitanje ispod, u polju za komentare.

Hvala vam na pažnji! 🙂

Pročitajte i sledeće

Autor bloga: Maja Vučković

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na vebu.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju veb sajt koji žele da unaprede
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju veb sajt koji žele da unaprede
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
PREUZMITE VAŠU RADNU SVESKU
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
USPEŠNO STE SE PRIJAVILI.
HVALA!
POSETITE ME NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Dobili ste email. Posetite svoj Inbox ili Spam/Junk folder.
NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG POSTA
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
KONTROLNA LISTA pomoću koje ćete izabrati najbolju WordPress temu za svoj sajt
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju veb sajt koji žele da unaprede
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.