Saveti za blogere i samostalne preduzetnike
Web i grafički dizajn
AUTOR BLOGA: Maja Vučković
Web i grafički dizajner

SAVETI ZA BLOGERE I SAMOSTALNE ONLINE PREDUZETNIKE

Newsletter

Prijavite se ukoliko želite da dobijate savete i ekskluzivni materijal pomoću kojih ćete unaprediti svoj blog i online biznis!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe.

7 grešaka koje blogeri prave u nastojanju da povećaju publiku

7 grešaka koje blogeri prave u nastojanju da povećaju publiku

7 grešaka koje blogeri prave u nastojanju da povećaju publiku

Do sada sam mnogo puta bila u prilici da razgovaram sa blogerima i preduzetnicima koji su želeli da povećaju posećenost svog bloga i monetizuju ga. Ali, bez obzira na uloženi trud, nisu uspevali da ostvare željene rezultate. Kod svih sam, bez obzira na nišu i delatnost kojom se bave, uočila zajedničke greške i propuste o kojima ću ovde govoriti.

7 grešaka koje blogeri prave u nastojanju da povećaju publiku

1. Nemaju jasno definisane zadatke

Pre nego što počnete, potrebno je da definišete 1 – 2 zadatka kojima ćete se potpuno posvetiti. Znam koliko je teško obuzdati početnički entuzijazam, ali oni koji sebi postave mnogo zadataka odjednom (povećanje broja pratilaca na društvenim mrežama, povećanje publike i saobraćaja ka blogu, objavljivanje e-knjige, monetizovanje bloga, itd.) na kraju nijedan ne obave kako treba. Ako vam je fokus usmeren na previše stvari, nećete biti u stanju da sagledate propuste koje pravite u svakoj od njih.

Dakle, postavite sebi dva zadatka najviše. Kada budete zadovoljni obavljenim poslom, pređite na sledeće. Morate biti strpljivi. Blogovanje ne daje instant rezultate, ali ako marljivo radite i obezbedite svojim čitaocima kvalitetan sadržaj, dobri rezultati su neizbežni.

2. Prerano žele da monetizuju svoj blog

Koje zadatke sebi treba prvo da zadate? One koji nemaju veze sa monetizovanjem vašeg bloga. Razočarani, zar ne? 🙂

Često se dešava da blogeri koji:

 • nemaju publiku
 • nemaju mejling listu
 • nemaju razvijen saobraćaj ka svom blogu

pokušaju da ostvare zaradu tako što puste u prodaju neki od svojih proizvoda ili ubace gomilu promo linkova. Na kraju obavezno budu razočarani – ALI, na osnovu čega veruju da će ostvariti zaradu, ko će platiti, ko će kliknuti na neki od tih linkova?

Pre nego što donesete odluku da monetizujete svoj blog, treba da imate publiku, mejling listu i dobar saobraćaj.

3. Grade svoju publiku na pogrešnim mestima

Jedna od najvećih grešaka blogera i preduzetnika je ta što grade svoju publiku na društvenim mrežama. Poznajem ljude koji su platili na stotine evra agencijama za promociju na društvenim mrežama, a posao im svejedno nije “eksplodirao” kako su očekivali. Nemojte ovo shvatiti pogrešno, društvene mreže jesu sjajan alat za promociju, ali fokus za povećanje publike ne treba da vam bude na njima.

Ljudi mesecima rade na povećanju broja pratilaca na društvenim mrežama: ulažu vreme, novac i svoje najbolje ponude u kampanje. Međutim, treba da budete svesni činjenice da vaše pratioce i vaš nalog na društvenim mrežama ne posedujete vi, već vlasnici tih društvenih mreža. Već se dešavalo da neka od društvenih mreža preko noći promeni algoritam po kom funkcioniše, pa da nastanu problemi. Isto tako se može desiti da preko noći ostanete bez svog naloga i pratilaca.

Facebook je tako sredinom 2016. godine odlučio da potisne organski doseg postova za Fb strane na 1-2%, što znači da će post strane koja ima 20000 pratilaca videti oko 200 ljudi, pa su strane postale gotovo nevidljive za sve koji nisu spremni da plate kampanju. Dodatno pitanje je koliko će ljudi, od tih 1-2%, u momentu kada vidi vaš link biti raspoloženo da ga otvori.

Umesto na društvene mreže, fokus stavite na MEJLING LISTU.

4. Zanemaruju mejling listu

Apsolutno je neophodno da shvatite sledeće: Mejling lista je od suštinske važnosti za sve koji žele da monetizuju svoj blog, a takođe je i jedina prava lista pratilaca koju posedujete.

Statistike su pokazale da link na društvenim mrežama otvori 2 – 3% pratilaca, dok mejl otvori 30-40% primalaca. Treba da znate i da su članovi vaše mejling liste više zainteresovani za sve što nudite na svom blogu od pratilaca na društvenim mrežama, oni su vaši potencijalni kupci.

Zar ne mislite sada da vredi uložiti napor u povećanje mejling liste?

5. Nisu čitaocima dali dovoljno dobar razlog da im ostave svoj mejl

Kako vlasnici blogova najčešće greše kada je u pitanju povećanje mejling liste? Postave formu za prijavu za besplatan bilten na bočnu traku i svakog meseca dobiju par novih pretplatnika.

Ako ste potpuno sigurni da ste svojim čitaocima obezbedili kvalitetan sadržaj, a mejling lista i dalje sporo raste – promenite strategiju! Zaboravite na stari sistem: prijavite se za besplatan email bilten! Ljudima je to postalo beskrajno dosadno.

Oni se vode sledećom logikom: Zašto da ostavim svoj mejl kada mogu ponovo da dođem ovde i pročitam istu stvar, ionako mi je poštansko sanduče zatrpano. Posle najčešće zaborave na vas i vaš blog zato što su prezasićeni informacijama kojima ih svi svakodnevno bombarduju, malo njih će se zaista vratiti.

Dajte svojim čitaocima ekskluzivni sadržaj, nešto čemu neće imati pristup ni sledeći put kada dođu na vaš blog, ukoliko vam ne ostave svoj mejl.

Šta sve možete ponuditi svojim čitaocima u zamenu za mejl:

 • E-knjigu koja rešava neki od problema vaše ciljne grupe
 • Planer ili raspored
 • Besplatan email kurs
 • Besplatan online kurs
 • Poslovni savet
 • Poklon vaučer
 • Popust na neki od vaših proizvoda ili usluga
 • Itd.

6. Njihove forme za pretplatu nisu strateški raspoređene

Kao što smo malopre rekli, većina blogera formu za pretplatu postavi na bočnu traku i ni minut više ne razmišlja da li je to dovoljno, može li se uraditi nešto bolje što će uvećati mejling listu?

Svaka vaša strana treba da ima 3 – 5 različitih formi za pretplatu, strateški i pametno raspoređenih na više lokacija.

Gde sve možete postaviti forme za pretplatu:

 • U glavni meni (navigaciju)
 • Zaglavlje strane
 • Bočnu traku
 • Futer
 • Popup
 • Na kraju svakog posta
 • U oviru samog posta, ukoliko smisleno odgovara sadržaju

Dodatni savet: Potražite na Google Analitici vaše najčitanije postove i u njih ubacite dodatne forme za pretplatu.

7. Nisu optimizovali svoj sadržaj za pretraživače

Zamislite da vaš blog nestane sa liste pretraživača, da publika ne može da vas pronađe organskom pretragom, već samo ako zna vašu adresu. Upravo to se događa kada ne optimizujete svoj sadržaj za pretraživače.

Jednom kada shvatite šta je SEO i kada naučite da optimizujete svoj sadržaj za pretraživače, posećenost vašeg sajta će drastično porasti, a vi ćete imati više vremena za ostale ciljeve.

Bilo da ste početnik ili dugogodišnji bloger, a ne znate mnogo o SEO optimizaciji, sledećih 12 saveta za optimizaciju će vam pomoći da optimizujete svoj sadržaj poput eksperta.

Zaključak

Neke od navedenih grešaka sam i sama napravila dok sam vodila svoj prvi blog, ostale sam uspešno izbegla učeći na tuđim primerima. Bilo da tek počinjete ili sada uviđate da ste napravili mnogo propusta, važno je da znate da se svaka greška da ispraviti. Ako imate bilo kakav komentar ili dodatna pitanja u vezi sa ovom temom, napišite ih ispod, u polju za komentar. Biće mi drago da vam pomognem.

Hvala vam na pažnji! 🙂

Pročitajte i sledeće

Autor bloga: Maja Vučković

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na vebu.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju veb sajt koji žele da unaprede
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
Tags:
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju veb sajt koji žele da unaprede
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
PREUZMITE VAŠU RADNU SVESKU
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
USPEŠNO STE SE PRIJAVILI.
HVALA!
POSETITE ME NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Dobili ste email. Posetite svoj Inbox ili Spam/Junk folder.
NEOPHODNI KORACI PRE OBJAVLJIVANJA SVAKOG POSTA
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
KONTROLNA LISTA pomoću koje ćete izabrati najbolju WordPress temu za svoj sajt
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju veb sajt koji žele da unaprede
We hate SPAM and promise to keep your email address safe.